Welke hoed heb jij op als communitymanager?

  • jul 2020
  • Madeleine de Wit
  • 1333
  • 1
Dossier: Communitymanagement

Wat doet een communitymanager? Die vraag is al eerder voorbijgekomen. Al een aantal keer eerder. Een sluitend antwoord op die vraag is er nog niet. En het zal vast ook geen nieuws zijn als ik zeg: dat antwoord bestaat ook niet. Anders was het waarschijnlijk ook een stuk makkelijker geweest om een groep voor communitymanagers op het nieuwe platform in te richten.

De rol van een communitymanager kan per organisatie verschillen. Alleen al de functietitel: de een is manager, de ander is coach. En zo zijn er vast ook nog andere varianten. De invulling van die rol is onder andere afhankelijk van het type en de grootte van de organisatie. En uiteraard: afhankelijk van de community zelf. Wat in ieder geval 'vastligt': de functie is allesbehalve eenzijdig. Je speurt niet de hele dag de community af. Bent niet alleen maar (digitaal) aan het koffieleuten.

Als communitymanager draag je vele hoeden. Of petten. Misschien af en toe een muts. In zijn artikel What does an internal community manager do? somt Jeff Ross een aantal categorieën op voor de invulling van de functie. Van strateeg tot contentexpert tot technische ondersteuning. Het artikel geeft een mooi inzicht in de rol voor mensen die zelf andere hoeden - of petten, of mutsen - dragen. Wellicht biedt het jou als communitymanager ook inspiratie of houvast.

Waar Jeff Ross in ieder geval vrij duidelijk over is: een community kan zichzelf niet runnen en heeft goed leiderschap nodig. Geen makkelijke taak en toch vervul je de functie maar mooi. Petje af voor jou dus. Nu de vraag, of vragen, aan jou: welke hoed heb jij (vandaag) op? En heb je een favoriet?