6 tips: inzet van sociaal intranet ten tijde van coronavirus

  • mrt 2020
  • Madeleine de Wit
  • ·
  • Aangepast mrt 2020
  • 2
  • 1588
Dossier: Sociale Innovatie

COVID-19: en toen werden we verzocht om zoveel mogelijk thuis te werken. Hoe moet dat nu? Juist nu bewijst een sociaal intranet zijn waarde. Jaja. Echt? Ja echt. Onze servers spreken boekdelen. Het gebruik van Winkwaves Harmonics bij onze klanten is de afgelopen dagen verdubbeld!

Wij van Winkwaves werden zo enthousiast van wat we zien. Onze klanten bedenken allerlei creatieve en waardevolle manieren om de impact van het coronavirus op de bedrijfsvoering beter te kunnen managen. Deze delen we dan ook graag met jullie. Hieronder volgen zes tips van en voor de inzet van Winkwaves Harmonics als sociaal intranet in een turbulente crisistijd als deze.

Eerst nog even dit

Maar voordat je begint te lezen, even iets anders: hoe zit jij erbij? We hopen uiteraard in goede gezondheid. En zorg vooral ook dat dat zo blijft! Hoe? Zorg goed voor jezelf, en de mensen om je heen. Vergeet niet goed te eten. Te drinken. Een pauze te nemen van je beeldscherm. Even met je neus in de frisse lucht. Om maar wat te noemen. Alle begin is wennen. Dus dit ook.

Aan de slag!

Zo, klaar voor? Zit je goed? Hier komen de tips uit de praktijk van onze klanten:

1. Heldere communicatie, op één plek

Heldere communicatie is wel zo belangrijk in deze tijden. Zorg voor één plek met één waarheid. Hoe? Bijvoorbeeld door een redactionele 'coronagroep' aan te maken en de berichten daarvan uit te lichten op de homepage. Zo zet je op een gecontroleerde manier het laatste nieuws centraal. Wat zijn de nieuwste landelijke richtlijnen? Welke impact hebben deze op onze organisatie? Wat betekent dit voor de werkafspraken die we met elkaar over corona maken? Zorg dat deze goed up-to-date worden gehouden. Dankzij de slimme update-notificaties houd je iedereen goed geïnformeerd.

2. Maatregelen als gespreksonderwerp

In spoedvaart worden nieuwe maatregelen genomen en werkafspraken gemaakt. Maar hoe werken die voor jou in de praktijk? Wat werkt wel, of welke ideeën heb jij over hoe je de werkafspraken beter kunt maken, in wisselwerking met jouw praktijkervaring? Gooi maar in de groep! Sociaal intranet biedt een platform om samen beelden en ervaringen met de nieuwe werkafspraken te delen. Voor je het weet krijg je inspiratie uit onverwachte hoek en blijk je samen tot betere oplossingen te komen. Zo worden maatregelen en werkafspraken in cocreatie steeds verfijnd om aan te sluiten bij wat echt werkt. En blijkt er zomaar draagvlak te zijn voor regels die wij als Nederlanders toch het liefste aan onze laars lappen.

3. Marktplaats voor hulp, tijd en resources

Thuiswerken pakt voor de ene medewerker anders uit dan voor de andere. Sommige collega's zijn opeens extreem druk, terwijl anderen juist tijd en ruimte krijgen doordat veel werk on hold staat. Via sociaal intranet kun je een oproep plaatsen. Heb je hulp nodig? Durf te vragen! Heb je meer tijd vrij? Bied je hulp aan! Ook kan het zijn dat je een hulpvraag voorbij ziet komen, waarvan je weet dat een andere collega daarin ervaring heeft. In dat geval kun je die collega er op het platform 'bij halen' door hem of haar te @mentionen of door een tip te sturen. En wordt werk zo op een heel andere manier dan normaal verdeeld. #waaromdoenwedatnietvakereigenlijk

4. Sociale innovatie

Een sociaal intranet biedt altijd al de ruimte om inspiratie op te doen en ideeën te delen. En als er genoeg draagvlak voor is, vind je ook de mensen om de goede ideeën samen mee te realiseren. Wat kunnen we ten tijde van corona eigenlijk allemaal doen? Welke kansen kunnen we pakken? Welke oplossingen zien we voor de risico's die er zijn? We blijken veel creatiever als er schaarste is. Elk nadeel heb zijn voordeel. Je kent het wel. En dat blijkt nu eens te meer!

5. Thuiswerken: hoe doe je dat?

Ook hierin kun je samen sparren en ideeën uitwisselen. Creëer op de homepage een centrale plek voor praktische tips met betrekking tot thuiswerken. Hoe ga je om met kinderen die opeens niet naar school mogen? Vastbinden schijnt niet te mogen. Maar laat kinderen eens zelf meedenken. Ze blijken dan prima mee te kunnen denken over een gestructureerd dagschema. Waarin er blokken zijn waarin ze wél, en niet mogen storen. Waarin ze wel óf niet op een schermpje mogen. Dat soort tips. En heb je zelf geen tips, maar weet je bijvoorbeeld nog wel een goede website? Ook die tip kun je delen op het platform.

6. Impact op leven

Je bent niet alleen. Oké, misschien zit je thuis alleen te werken, maar je collega's zitten in hetzelfde schuitje. Want nog los van werk: hoe werkt zoiets? Drie weken thuiszitten? Al woon je alleen, woon je met een partner, of een gezin met rondrennende kinderen: iedereen zal zijn of haar draai moeten vinden. De één kan ineens in een sociaal gat vallen. De ander kan wat meer aanspraak gebruiken. Ook hier kun je aandacht aan besteden op je platform. Plaats een oproep om samen een online work-out te volgen. Deel jouw online of offline cursussen en activiteiten voor kinderen.

Zelf aan de slag met een sociaal intranet?

Om ons heen zien we nu de interesse in en de vraag naar een sociaal intranet groeien. Ben je nog niet voorzien maar zie je wel de voordelen en is dit het moment? Wij van Winkwaves kunnen je op afstand en binnen één dag voorzien van een sociaal intranet voor jouw organisatie. Veilig, gebruiksklaar en bewezen effectief (op afstand) begeleid. Om niet alleen de tool, maar ook het gedrag te faciliteren in het nieuwe werken. Interesse? Laat wat van je horen.

Reacties

2 reacties, meest recent: 19 maart 2020