3 taaltips: als taal zeg maar niet je ding is

  • feb 2020
  • Madeleine de Wit
  • 1209
Dossier: Communitymanagement

Mijn 'ding' is het zeker wel. Non-stop ben ik bezig met het analyseren van taal. Ga ik grammaticaregels af om te controleren of het klopt wat iemand zegt. Of het klopt wat ik zelf heb gezegd. Of geschreven. Een soort aangeboren tic. Die mogelijk ook nog eens is verergerd na mijn studie Nederlandse Taal en Cultuur.

Het klinkt misschien wat heftig. Maar het kan ook erg grappig zijn. Of verwarrend. Bijvoorbeeld wanneer iemand zegt dat hij heeft 'stof gezogen'. Ik zie dan voor me hoe diegene met zijn mond stof opzuigt. Want geloof het of niet: 'stof gezogen' klopt dus niet. Tenminste, niet als het over stofzuigen met een stofzuiger gaat. In het laatste geval heb je namelijk gestofzuigd.

Hulpmiddelen in de aanslag

Waar ik nou eigenlijk heen wil? O ja, ik had een punt. Hoewel ik taal dus helemaal geweldig vind, kunnen anderen daar anders over denken. Ik moet ook eerlijk bekennen: Nederlands is nou niet per se de makkelijkste taal. Ook als Neerlandicus ken ik niet het hele woordenboek uit m'n hoofd. Echt niet? Nee, echt niet. Ook ken ik niet alle regels uit m'n hoofd. Sterker nog, ik zoek regelmatig grammatica- of spellingsregels op.

Overal waar ik ga, heb ik een aantal hulpmiddelen in de aanslag. Dat wil zeggen: overal waar ik ga met een laptop of mobiel en toegang heb tot internet. Om nou overal het Groene Boekje en de Dikke Van Dale in fysieke vorm mee naartoe te zeulen, gaat me toch te ver. Gelukkig kun je deze naslagwerken digitaal raadplegen. Niet alleen deze trouwens. Op het internet zijn meerdere betrouwbare en officiële hulpmiddelen te vinden.

Tip 1: Woordenlijst.org

Maar nu is dus de vraag: waar kun je terecht als je iets wilt nazoeken? Mijn absolute nummer 1 is de digitale variant van het Groene Boekje: De Woordenlijst Nederlandse Taal. Hier vind je onder andere de spelling van woorden, vervoegingen van werkwoorden en het woordgeslacht van zelfstandige naamwoorden. Huh, woordgeslacht? Ja, ook wel grammaticaal geslacht genoemd. Dit bepaalt onder andere het lidwoord, de of het.

Tip 2: Taaladvies.net

Wil je advies op het gebied van grammatica? Heb je hulp nodig bij het opstellen van een brief? Of weet je niet meer hoe het zat met vantevoren - of was het nou van te voren of van tevoren? In de databank van Taaladvies vind je een antwoord op vele concrete vragen over taal en spelling.

Tip 3: Van Dale

Leuk, al die spellingsregels, maar wat betekent een bepaald woord nou eigenlijk? Hiervoor kun je terecht bij Van Dale. Al is het niet zo dat je online in de Dikke Van Dale kan bladeren. Het online gratis woordenboek bevat maar een beperkt aantal woorden. Toch kan het best handig zijn! Van Dale biedt trouwens ook gratis het online Van Dale Rijmwoordenboek aan. Waarschijnlijk zul je deze variant er niet regelmatig op naslaan, maar bij dezen weet je in ieder geval van het bestaan. #hedatrijmt

Bijblijven, lezen en lachen

Wil je niet alleen iets nazoeken, maar ook je Nederlands op peil houden en/of bij blijven op taalgebied? In dat geval heeft Wouter van Wingerden een heel fijn overzicht voor je opgesteld. Een lijst van 22 tips om precies te zijn. Wouter doet iets met taal en heeft de tips opgeschreven in de blog Je Nederlands op peil houden: 22 fijne tips voor Frankwatching.

https://www.frankwatching.com/archive/2020/02/0...