Winksels
  • 161
  • 1
  • 2
  • 8

Betrokken

Elvike Reitsma
Joris van Velzen
Milou Reiche
Eva de Vries
Suzanne Neilen
Eva Kaarsemaker
Marien van Os van den Abeelen
Vincent Huntink
Astrid Hekkens
Anne van den Berg

Als ik communitymanager zou zijn, dan zou ik ....

Regelmatig wordt aan mij de vraag gesteld: 'Wat doet een communitymanager?' of 'Hoe vul je de rol van communitymanager nou eigenlijk in?' Dan wil ik het liefst een strak geformuleerd antwoord geven dat de hele lading dekt ....alleen in de praktijk laat dát antwoord nog wel eens te wensen over. Dan begin ik met een 'Nou eh...' of een "Goeie vraag....", gevolgd door een aantal wedervragen waardoor het lijkt of ik er omheen draai. Niks is minder waar. Er spookt dan gewoon teveel door mijn hoofd. Er zijn mijns inziens zoveel verschillende factoren die daar van invloed op zijn. Denk aan de soort organisatie, doel van de community, je eigen sterkte en minder sterke punten, de tijd die je er aan mag en kunt besteden.... Om toch een antwoord te kunnen geven, stelde ik mezelf vandaag de vraag: 'Als ik communitymanager zou zijn, hoe zou ík die rol dan invullen...?

"Dan zou ik met grote regelmaat in mijn helicopter klimmen zodat ik goed zicht en overzicht heb op wie en wat er online loopt, stilstaat, wegvaagt, aandacht vraagt, klein blijft, groot groeit, nieuw is, verouderd raakt...
Ik zou hier en daar afdalen, goed observeren en luisteren, vragen stellen en nog beter luisteren en, als de situatie zich daarvoor leent, meepraten. Ik zou kijken naar wat er IS en zo ontdekken wat er daarmee ook NIET is. Dat in woorden vangen, meenemen op mijn vlucht terug naar de grond en delen met diegenen die er iets mee mogen en kunnen doen.

Wat ik ook zou doen is plezier verspreiden. Ik stel mezelf de missie anderen enthousiast te maken voor nieuwe manieren van werken en communiceren. Hoe? Door altijd in mogelijkheden te blijven denken en hoe klein ze soms ook zijn deze te benutten. Het zou voor mij een sport zijn voor iedereen de relevantie te vangen en mijn collega daarmee te helpen in het embedden van het sociale intranet in zijn/haar werk. Dus: veel rondlopen, veel koffie met collega's, veel vragen stellen, observeren en luisteren en doorvragen in de échte wereld. Lekker hands-on!

Ik geef natuurlijk het goede voorbeeld. Want alleen dan vind ik mezelf geloofwaardig. Als geen ander kan Ik op diverse manieren laten zien hoe het platform mij helpt in mijn dagelijkse werk . Ik kan goed vertellen wat het mij oplevert, waar ik mee heb zitten worstelen en wat een makkie bleek. Mijn lessons learned en bevindingen deel ik graag en ik zal mezelf uitdagen om steeds voorop te blijven lopen. Niet alleen maar in een koplopersgroep.

Verbinden. Steeds weer. Bij elkaar brengen wat elkaar versterkt. Oh! Heerlijk. Daar gaat mijn 'community-hart' echt harder van kloppen. Steeds blijven kijken en acteren vanuit het hogere doel en de boel aan elkaar rijgen. Als je door verbinden het versterken kan boosten ben je in mijn ogen als communitymanager een gelukkig mens.

Wat je aandacht geeft groeit. Per kwartaal zou ik mijn focus bepalen. Wat kan er beter? Wat heeft de komende maanden TLA (tijd, liefde en aandacht) nodig? Groot denken en klein doen. Voor mij werkt dat heel goed. Als ik dat niet doe loop ik in mijn valkuil dat ik uit mijn heupen ga schieten en de waan van de dag ga faciliteren. En dat is nou net wat ik niet wil als communitymanager.

En niet geheel onbelangrijk: ik zou een paar keer in de week flink sporten. Want een goede conditie en een lange adem heb je wel nodig in deze rol. Dat is een ding dat zeker is.

En nou jij! Wat zou jij doen? Of wat doe je elke dag? Vertel...

Reacties

2 reacties, laatste reactie: 19 septemberomgekeerde volgorde

trefwoorden