Social collaboration bij Achmea

 • jul 2017
 • Milou Reiche
 • ·
 • Aangepast jul 2018
 • 2580
 • 1
Winksels

"Blink is de virtuele werkplek van Achmea, om samen onze ambities waar te maken" stelt Janneke Burks. Deze coöperatieve verzekeraar is in mei 2014 gestart met het intern social platform Blink als proeftuin. Begin 2017 is het platform geherpositioneerd om de interne waarden te laden: "het wordt steeds meer gebruikt waar het voor bedoeld is; interactie, dialoog, kennisdelen - en dat over grenzen heen." 15 februari aanstaande deelt ze haar ervaringen met Blink als de virtuele werkplek van Achmea op het Digital Workspace Event.

"Blink is echt van de medewerkers"
Naast het intranet op basis van Sharepoint voor de centrale communicatie zoals nieuwsvoorziening, diensten, communicatiemiddelen - gebruikt Achmea Blink voor de bottom-up communicatie. "Blink is echt van de medewerker" stelt Janneke. Het platform heeft inmiddels meer dan 3000 gebruikers, ruim 135 groepen en toont een goed participatielevel. Al zijn deze aantallen alleen interessant in de context van de over-all ambitie: "De wereld verandert en is in beweging en Blink helpt Achmea samen de ambities waar te maken. Doelmatig werken staat voorop. Afdelingsdoelen en KPI's zijn leidend, Blink faciliteert".

Ondersteuning en doorontwikkeling
Om de gebruikers van Blink te ondersteunen zijn er gedragsregels en is er moderatie om medewerkers te ondersteunen en te begeleiden. Wat offline speelt, mag ook online zichtbaar op het platform en andersom. De combinatie maakt het extra krachtig. "Niets of niemand is anoniem, mensen hoeven niet alleen maar positief te zijn - het negatieve sentiment mag juist besproken worden. Offline het gesprek aangaan werkt dan ook goed." Blink als community optimaal inzetten is ook een cocreërend proces, "Met Winkwaves op het gebied van strategisch en tactische doorontwikkeling. En de klantcommunity voor medestanders en het vinden van work arounds".

Changemanagement-tips van Janneke:

 • Enthousiasme werkt: of het nou gaat om het draaien van een pilot of organisatie-breed lanceren. Zorg dat je de enthousiaste medewerkers weet te vinden.
 • Focus op het aanleren van nieuwe manier van werken in plaats van het blijven faciliteren van het oude gedrag.
 • Activatie: Het gaat om de kracht tussen offline en online. Ga bij mensen langs en help ze het platform te gebruiken, zowel op techniek als durf.
 • Integreer systemen met elkaar om de participatie en de toegankelijkheid te vergroten.
 • Doelmatigheid: Doelen en KPI's zijn fijn, doelmatigheid maakt van het platform geen doel maar een meetbaar middel.
 • Betrek het management, zeker in de meer hiërarchische organisaties is dit van grote invloed op de participatie en activatie van medewerkers.
 • Ondersteun medewerkers in het gebruik, help met het inrichten van groepen - zorg voor een supportkanaal.

Over Winkwaves

Wij van Winkwaves maken social enterprise software Harmonics. Op basis van Harmonics bieden wij organisaties, verenigingen en communities een digitale werkomgeving voor kennisdelen, samenwerken en verbinden. Klein en groot. Nationaal en internationaal. Besloten en publiek. Intern, extern en vaak ook gewoon allebei. Daar werken we sinds 2006 onafgebroken aan in cocreatie met onze klanten. Wil je zelf ook aan de slag met een sociaal intranet? Meld je dan aan voor onze Masterclass Sociaal Intranet op 19 april 2018.