Mag het een mailtje minder?

  • jun 2017
  • Nick van Roozendaal
  • ·
  • Aangepast jun 2017
  • 3153
Dossier: Sociale Innovatie

In de Volkskrant van zaterdag 17 juni las ik het artikel van Jonathan Witteman met deze titel. Dagelijks kost bij Winkwaves, want wij zien bij veel van onze klanten, die gebruik maken van Harmonics, social collaboration software, het intern e-mailen sterk teruglopen.

Wantrouwen

Het artikel is ondermeer gebaseerd op een onderzoek van David de Cremer en het verslag daarover in de Harvard Business Review: CC’ing the Boss on Email Makes Employees Feel Less Trusted. De eerste uitkomsten van dit onderzoek geven aan dat het cc-en van de baas een negatieve invloed heeft op het onderlinge vertrouwen en dus de cultuur. Met welke intentie wordt de baas in de cc meegenomen? Misschien is de intentie goed en wil degene die de email verstuurt gewoon input van zijn baas, maar denken de lezers dat hij de baas in de cc heeft gezet om zichzelf te profileren.

Deze onduidelijkheid werkt dus juist wantrouwen op: "Het resultaat: 'een cultuur van angst en lage psychologische veiligheid', aldus De Cremer.

Mindset en het sociale intranet

Voor veel van onze klanten zijn bovenstaande negatieve ervaringen met e-mail een belangrijke reden geweest om met onze software Harmonics een sociaal intranet te vormen. Dat geeft de mogelijkheid om de cultuur van wantrouwen en '1-op-1' communicatie te veranderen door uit te gaan van het samenwerken in groepen. Het is bij iedere implementatie van een nieuw sociaal intranet daarom heel erg belangrijk om dit met de juiste mindset te doen.

Dus ons advies: Maak voor iedereen duidelijk, waarom je kiest voor meer transparantie en volgbaar werken wil promoten. Niet om te 'controleren' en te 'monitoren', maar om elkaar te helpen en te ondersteunen.

Meer weten over het succesvol implementeren en gebruiken van het sociale intranet? www.winkwaves.com of neem contact op met Nick van Roozendaal (nick@winkwaves.com)

Bronvermelding: Volkskrant 17/6/2017, Volkskrant.nl, Harvard Business Review, HBR.org