Symposium Intranet in de zorg, kennisdelen en zelfsturing

 • jun 2017
 • Nick van Roozendaal
 • ·
 • Aangepast jun 2017
 • 1
 • 3674
 • 2
Dossier: Sociale Innovatie

Op 13 juni 2017 waren @maaike en ik namens Winkwaves aanwezig bij het eerste symposium Intranet in de zorg in Nieuwegein. Een dag vol inspirerende workshops, presentaties, demo's en goede gesprekken. Toegejuicht door Winkwaves!

Wat viel ons op?

"Iedereen is op zoek naar 'the holy grail' van Sociale Intranetten.... hoe krijgen we de medewerkers mee?" Veel zorgorganisaties zijn op zoek naar of hebben al een sociaal intranet, maar het 'blijft' vaak een project van de afdeling Communicatie of van het management. De zorgprofessionals zelf geven aan dat ze op zich wel willen meedoen op het intranet, maar dat de tijd eigenlijk ontbreekt. Dus is de generieke vraag: "Hoe zorgen we ervoor dat het social intranet van iedereen wordt?"

Een relevant sociaal intranet

@kirstenwagenaar van Bind kijkt vanuit de psychologie naar deze vraag. Zij is samen met @peterstaal Bind gestart om organisaties en instellingen te ondersteunen, adviseren en begeleiden bij het succesvol maken van onder andere social intranetten. In haar Keynote - de aftrap van het event - schetst zij in korte tijd de belangrijkste do's en don'ts. Bijvoorbeeld: "begin klein, met een kleine groep van relatief enthousiaste mensen en help hen met de inrichting van een voor hen relevante groep of community, bijvoorbeeld met een man of tien. Bouw dat uit tot een relevant platform voor steeds meer mensen in de organisatie. Verwacht niet dat je in 1 keer je hele organisatie naar een actieve, samenwerkende, online, innovatieve en kennisdelende community krijgt. Dat is hard werken en doorzetten."

Ook gaf Kirsten mee dat kennis op allerlei manieren ontstaat. Bijvoorbeeld door niet te starten met een document, wat je met bloed, zweet en tranen hebt gemaakt en pas deelt als het helemaal 'klaar' is. Start met een vraag, idee, discussie en vraag om tips en hulp. #durftevragen. Op die manier maak je de kennisontwikkeling 'samen' door en ontstaat er dus meer, beter.

Social Workflows

Attila Bartfai (@bartfaia) was de keynote spreker in één van de middagpresentaties. Attila is de functioneel beheerder van het social intranet van het meest verbonden (en het oudste!) ziekenhuis van Nederland. Het het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Zij hebben heel bewust 5 jaar geleden voor Harmonics van Winkwaves gekozen, omdat met deze oplossing direct - zonder ingewikkeld IT project - alle medewerkers de meest uitgebreide mogelijkheden hebben om kennis te halen en te brengen.

De visie, meest verbonden ziekenhuis van Nederland, heeft ervoor gezorgd dat er vanaf de start besloten is om alle medewerkers zoveel mogelijk vrijheid te geven op het sociale intranet. Zo kan iedereen berichten plaatsen op de homepage, zelf groepen aanmaken, experimenteren met concepten etcetera etcetera. Het mooie is dat deze vrijheid aangevuld wordt met informatie-blokken die het voor iedereen net iets makkelijke maakt. De afdeling communicatie denkt continu in, hoe help ik de doelgroep, hoe maak ik het makkelijker, leuker, sneller en relevanter.

Om dit te 'bewijzen' heeft Attila laten zien hoe bij Reinier de Graaf, lean six sigma en agile werken op het sociale intranet wordt uitgevoerd. Waarbij iedere verbeteringscyclus voor iedereen zichtbaar en volgbaar wordt uitgevoerd op het sociale intranet. De toegevoegde waarde hiervan is ongekend, want de organisatie leert van de praktijk en verbeterd continu.

Activatie van de medewerkers

Oftewel, 'de 5 tips van Marcel'.... @marcelvansprang, ondermeer de projectmanager van het succesvolle intranet Lisa van GGZ Eindhoven & De Kempen, leidde tijdens het symposium een aantal workshop over activatie.

 1. Begrijp de organisatie
 2. Doe het samen
 3. Make some NOISE (om op te vallen moet je afwijken)
 4. Maak het leuk en persoonlijk
 5. Keep the fire burning

Social Bingo

Evelyn Visschedijk @evelyn community-coach, inspirator en innovator van Spirit Jeugdzorg had een presentatie voorbereid, maar leidde een 'powerpointloze' ("ik hou eigenlijk ook helemaal niet van powerpoints") ronde tafel sessie met als onderwerp.... De deelnemers konden op een bingokaart aangeven welke onderwerpen ze wilden delen en bespreken. Uniek en typisch Evelyn, ik was zelf niet bij de sessie, maar hoorde hele enthousiaste reacties en heb mijn eigen beeld gevormd.

Dit is in mijn ogen de KERN van de zaak en HET antwoord op de 'holy grail vraag', hoe krijg ik de mensen mee? Immers, Evelyn is bereid om haar eigen mening, agenda, plan ondergeschikt te maken aan dat van de ander. Haar mindset is dus van nature 'social'. Je hebt de mindset om de ander verder te helpen en als we dat allemaal doen, dan komen we als community heeeeeeeel erg ver. Verder dan je je kunt voorstellen. Het draait dus echt om de mindset, de bereidheid om de ander te helpen, transparant zijn, fouten maken en delen, van elkaar leren. Dat brengt me terug naar het begin, waar @kirstenwagenaar in plaats van techniek, tool en of sturing de psychologie benadrukte. #hetverhaalisrond.

Harmonics van Winkwaves

Wij van Winkwaves, juichen dit toe. We helpen organisaties, instellingen en communities bij de inrichting van een sociaal, relevant, actief intranet door niet de techniek maar de mens centraal te stellen.

Meer weten? Kom naar ons eigen seminar op 27 juni aanstaande in samenwerking met Air France-KLM en Achmea of neem contact op met mij: @nickvanroozendaal (nick@winkwaves.com).

Reacties

één reactie, 14 juni 2017
 • @nickvanroozendaal Mooie bijdrage naar aanleiding van een boeiend congres. Goede en praktische handvatten ook om de stap te zetten waar vele tegen aan hikken bij het introduceren van een sociaal intranet.