Wat verandert Internet of Things aan de #werkplek2020?

  • mrt 2017
  • Rene
  • 2657
Winksels

Deze week bezocht ik het Internet of Things congres van Heliview omdat ik benieuwd was hoe het IoT onze werkplek zal gaan veranderen. Wat is me deze dag vooral opgevallen?

Data is de nieuwe olie

Emile Aarts, rector magnificus van de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg trapte de dag af met het statement dat het mooie van innovatie is dat we nooit kunnen voorstellen en voorspellen waar het nou echt heen gaat. Dat er nu al 30 miljard internet connected devices zijn, betekent dat we nu al per persoon meer dan 4 internet connected devices hebben. En dat al die devices steeds meer data verzamelen en genereren. Hij stelde dan ook:

Zijn visie wordt al snel duidelijk:

"data is de olie van de 21e eeuw. Er zijn heel veel parallellen te trekken: Data is ook ruw, wordt vervolgens door slimme ingenieurs (data scientisten) geraffineerd, waardoor het op hoger niveau wordt gebracht met meer intelligentie en meer waarde. Hoger in de waardeketen wordt het steeds duurder. Dit alles is met data niet anders dan met olie"

Data science is volgens Aarts dan ook the next big thing. Data scientist wordt tot meest sexy baan van de 21e eeuw benoemd. Wat is Data Science? Aarts: "Data science seeks to use all relevant often complex and hybrid data to effectively tell a story that can be easily understood by non-experts (end users, consumers)".

Als voorbeeld wordt Wallmart aangehaald. Op basis van het koopgedrag kunnen ze exacter het weer voorspellen dan door meteorologisch onderzoek. Data wetenschappelijkers kijken niet naar causaliteit maar naar correlaties. Het gaat niet langer om de oorzaak, het gaat om wat er gebeurt in het hier en nu. En met die inzichten is heel veel waarde te creëren. Volgens Aarts wordt elke organisatie dan ook data-driven en elke vakman wordt in meer of mindere mata een 'data vakman'.

De erecode om data science uit te voeren draait op vier kernwaarden: fairness, accuracy, confidentiality en transparancy

De IoT waardeketen is eenvoudig

Na Aarts bestijgt Jerry Lee, director IoT product marketing bij Microsoft het podium. IoT draait volgens hem het verbinden van mensen, processen en systemen, waarbij 70% van de waarde van IoT uit B2B scenario's zal komen (1,3 trillioen in 2020 volgens IDC).

Lee definieert IoT in 5 onderdelen, en deze horen we de rest van de dag ook steeds weer maar net in andere bewoordingen terugkomen:

  • We hebben "things", die "verbonden zijn" met inteternet en "data" genereren. Deze worden "geanalyseerd" waarna je actie kan nemen op basis van wat je uit de data afleidt.
  • De waardeketen samengevat: things, connected, data, analytics, actions

Op basis van deze waardeketen benoemt Lee 3 stappen waarmee je aan de slag kan:

  1. Connect your things (operaiontal efficien by redusing costs),
  2. turn data into insights (drive inovate that pepole want to pay for and increase revenue),
  3. transform your business (new lines of business and new business models)

Vervolgens nodigt Jurgen Lengkeek, de dagvoorzitter, ons op zijn Oprah's uit om onder onze stoelen te kijken waar bij aantal mensen LittleBits zijn bevestigd: legosteentjes die iets slims kunnen doen en via cloudbits gekoppeld kunnen worden aan internet. Via IfTTT (IfThisThenThat) koppelen we acties aan de sensoren. Zo beleven we met een paar minuten klikken letterlijk de basisbouwblokken van IoT: alles is een sensor, alles levert data waar je vervolgens iets (hopelijk zinnigs) mee kunt doen.

De meeste cases op de dag gaan over 'predictive maintenance': dat je op basis van verzamelde data kunt voorspellen wanneer onderdelen vervangen moeten worden, waardoor je gepland preventief onderhoud kunt uitvoeren in plaats van het in urgente situaties verhelpen van reeds opgetreden storingen.

Smart buildings zijn als smart phones: de apps maken ze interessant

Op het gebied van IoT voor de werkplek is het verhaal over smart buildings interessant. Hugo Jansen vertelt over B-Grid smart buildings, met als voorbeeld het hoofdkantoor The Edge van Deloitte in Amsterdam. Het B-grid is een enorm 'grid' van sensoren in een building die het gebouw 'smart' maakt. Doordat alles in en rond het gebouw voorzien is van sensoren, en gekoppeld wordt aan externe databronnen, kan een werkdag voor een medewerker heel anders georgniseerd worden.

Hij vertelt dat er 242 miljoen sensoren in gebouwen zitten, en grapt over het "internet of too many things, too many apps, interfaces, vendors, securiy leaks, stand alone solutions, netwerks". Vanuit die situatie zijn ze op zoek gegaan naar een "Integration of Things": "a building tht actively supports the processen within: the building as your personal assistant die je helpt te doen wat jij wilt doen"

Deze oplossing zet Jansen in de markt als het bGrid smart building network: In gebouw is een grid van nodes gerealiseerd, die voorzien zijn van allerlei sensoren: presence, temp, humidity, light, sounds, co2, movements; connected with everything: light, ventilation, heating en cooling, blinds, phone, usb, iBeacon positioning en asset tracking; Het bOS Open Cloud Platform verbindt al deze sensoren, inclusief koffie-apparaat met gebouwbeheersysteem en allerlei externe bronnen zoals weerbericht en verkeersinformatie.

Jansen benoemd een interessante visie: the building as a smart phone: telefoon is al jaren zelfde, scherm, sensoren, camera voor en achter, dat is al jaren hetzelfde. Waar het in verandert is in de apps. De parallel met een gebouw is snel gemaakt: fysiek blijft het jaren hetzelfde, en je voegt flexibiliteit in het gebouw toe door IoT waarmee het een "ever evolving building" wordt.

Hoe werkt het in de praktijk? je begint je dag al goed omdat obv verkeersinfo en treinvertragingen je het advies krijgt om eerst thuis te werken, en verkleint het systeem eventueel de geboekte conference room. Als je vervolgens later op de dag wel aankomt begeleidt het systeem je naar een vrije parkeerplaats, en op basis van de hoeveelheid accu in je electrische auto wordt je al of niet naar een laadpaal geloodst. Vervolgens begeleidt het systeem je naar een vrije werkplek. Op basis van je klimaatvoorkeuren en taken die je moet verrichten krijg je een werkplek aan noordkant (koeler) of juist zuidkant (warmer), in de buurt van mensen met wie je samenwerkt die dezelfde voorkeuren hebben. Etc.

En wat is de business case hiervan? Interessante is dat dat vooral in facility management zit: door efficienter gebruik van werkplekken zijn minder werkplekken nodig, en door optimalisatie van de energie-huishouding en doordat alleen de daadwerkelijk gebruikte werkplekken schoongemaakt hoeven te worden, zijn de kosten per werkplek vele malen lager.

Conclusie

Wat was mijn conclusie, zo aan het eind van de dag? De rol van IoT voor de werkplek staat nog in de kinderschoenen. Nog nauwelijks ontwikkelingen rond smart coffeecups en smart desks. Toch heb ik wel degelijk een interessante denkrichting gehoord. De uitdaging is om je te realiseren dat "alles een sensor is", en dat je omdat bij IoT alles met alles verbonden wordt de data van die sensor met elk gewenst soort informatie kunt verbinden. Er liggen voor ondernemers daarom enorme kansen om nieuwe diensten en verbeteringen aan bestaande diensten te bedenken die hier gebruik van maken.

Mijn tip: ga eens laagdrempelig spelen met bijvoorbeeld LittleBits in combinatie met IFTTT, dan heb je direct de basisprincipes te pakken en kom je vanzelf op allerlei ideeën en kun je met het Marvin kickstarter project (een Nederlands initiatief!) serieuzere prototypes bouwen.

Trefwoorden