Een sociaal intranet voor de Koninklijke Bibliotheek

  • jul 2016
  • Julia
  • ·
  • Aangepast jan 2018
  • 7651
Winksels

Van een statisch intranet waar informatie vooral gezonden werd, naar een sociaal intranet waar medewerkers zelf informatie kunnen delen, vragen kunnen stellen, communities kunnen starten en met elkaar kunnen verbinden. Met die ambitie ging de Koninklijke Bibliotheek (KB) de implementatie van het nieuwe sociale intranet op basis van social enterprise software Harmonics in.

Informatie organisatie

De core business van de KB is het verschaffen en ontsluiten van informatie voor de bevolking: "De KB wil nog meer dan voorheen een platform bieden waar mensen en informatie samen komen". Doordat voor veel medewerkers informatie en documentatie ontsluiten, komt het nieuwe sociale intranet als geroepen. Zo is het voor medewerkers in de Publieksdienst - die dagelijks met klanten aan de balie te maken hebben - een uitkomst om een plek te hebben met een overzicht van mededelingen, acties en storingen waarvan ze het publiek gelijk de hoogte kunnen brengen. Ook de vraag naar het vormen van een community is groot: medewerkers hebben de intrinsieke behoefte elkaar op te zoeken en informatie over vakgerelateerde onderwerpen uit te wisselen.

Implementatie

De implementatie is gestaag verlopen: op moment van lanceren had de helft van de medewerkers al enthousiast kennisgemaakt met het 'KB Plein' en telde het platform al ruim honderd groepen. Bij de kickoff van de implementatie hadden 60 ambassadeurs zich aangemeld om mee te denken met het nieuwe intranet. Het projectteam werd, samen met een kleinere groep ambassadeurs, getraind om Harmonics te leren kennen en hun informatie en werkzaamheden te vertalen naar een sociaal platform. Het projectteam zelf stond gedurende de hele implementatie klaar om collega's te trainen en hebben voortvarend vele medewerkers voor de lancering al aan boord gekregen.

Hoera: het is een Plein!
Op maandag 4 juli stonden we om 08:30 uur bij de liften klaar met chocoladeflikken met blauwe/ roze en witte muisjes en een geboortekaartje om de medewerkers te feliciteren met hun nieuwe KB Plein. Namens Wij van Winkwaves feliciteren wij de Koninklijke Bibliotheek met de geboorte van KB Plein, dat jullie honger naar kennisdelen maar gestild mag worden!

Wil je meer weten over social enterprise software Harmonics en de toepassing binnen bedrijven als Air France-KLM, De Nederlandsche Bank en T-Mobile? Neem dan een kijkje in ons Portfolio, meld je aan voor de nieuwsbrief of neem contact met ons op.