Waarom knoppen eng zijn

  • mei 2016
  • Maaike Wentink
  • 2008
  • 1
Winksels

Waarom knoppen eng zijn

Weerstand tegen verandering, we kennen het allemaal. Zo hebben we weerstand tegen het weggooien van die oude jas die nog zo lekker zit, maar eigenlijk niet meer gezien mag worden. Maar ook weerstand van oma die niet wil verhuizen naar een huis dat beter bij haar leeftijd past. Iedereen biedt wel eens weerstand tegen verandering. Nieuw en anders is nu eenmaal niet per definitie beter. Zo ook op de werkvloer. Terwijl sommige mensen in elke verandering direct een nieuwe uitdaging zien, houden andere mensen liever vast aan het bekende.

Ik ben ook iemand die de neiging heeft vast te houden aan het vertrouwde. Ik hou namelijk niet van nieuw of anders, met name niet op het gebied van technologie. Dit komt omdat verandering in technologie meestal samengaat met een toe- of afname van het aantal knoppen. En knoppen, daar ben ik niet zo goed mee... Zo wilde ik gister voor het eerst iets scannen met mijn nieuwe hippe all-in-one printer. Na een half uur etteren gaf ik het op en plofte ik op de bank met een vraag in mijn hoofd achterblijvend; ' Waarom doet een apparaat met knoppen nooit wat ik wil?'

Omdat ik altijd sta te hannesen met nieuwe apparaten heb ik een 'natuurlijke argwaan' ontwikkeld tegen mensen die knoppen wel direct doorhebben. Deze mensen zijn doorgaans dol op nieuw en anders en zien gelijk de mogelijkheden achter elke knop. Mijn vriend is zo iemand; dol op knoppen. Van hem moeten alle apparaten optimaal worden gebruikt en alle knoppen maximaal benut. Het resultaat: alle apparaten in huis zijn de hele dag aan het up-daten. Gek word ik ervan.

Als consultant die sociale platformen implementeert snap ik het daarom dat sommige mensen in de weerstand schieten tijdens een implementatietraject. Behalve dat ons platform veel verandering en nieuwigheid met zich mee brengt biedt het platform ook een tal aan mogelijkheden die aangeboden worden via knoppen. Voor mensen zoals ik, die niet zo goed zijn met verandering en knoppen is dit een doodenge combinatie.

Misschien dat ik daarom mijn vak ook wel zo leuk vind. Ik connect met de mensen die in de weerstand schieten bij verandering omdat ik dat herken. Het punt is echter dat ik net zoals de meeste mensen in de weerstand weten dat tegenstribbelen niet werkt. Uiteindelijk zullen we 'mee' moeten. Immers, mijn oude printer komt niet tot leven omdat ik het zo graag wil en een organisatie blijft echt niet stilstaan omdat een aantal mensen veranderen zo eng vind. Maar wat zou het fijn zijn als we verandering en de bijbehorende knoppen iets minder eng konden maken.


Maar hoe dan?
Een complexe zaak dus. Of niet? Als consultant kom ik met enige regelmaat 'mijn type' mens tegen. Voor mijn type mens 'hoeft het allemaal niet zo nodig'. Maar hoe ga je als professional in een werkomgeving om met zulke zeurkousen? Omdat ik er zelf ook een ben, deel ik graag 'mijn geheim'.

Voordat ik zelfs maar overweeg tot het aanraken van een knop wil ik eerst het nut der dingen weten. Gadgets zijn voor mij per definitie zinloos, voor mij moet iets echt toegevoegde waarde hebben. Dus als ik aan het pruttelen ben tegen alle verandering en nieuwe knoppen, heb ik eigenlijk behoefte aan een rationeel en praktisch argument waarom een verandering of nieuwe knop beter is. Ik druk niet op een knop om te ontdekken wat 'ie doet', ik wil weten waar een knop toe leidt vóór ik erop druk.

Mijn truc is dan ook om mensen met mijn type weerstand vooral lekker te laten pruttelen, dat is een teken dat we bezig zijn met de verandering en dat is goed. Zodra we hebben kunnen wennen aan het idee en begrijpen wat het gaat opleveren, gaan we echt wel 'om'. Vertrek vanuit de 'Why' en rest komt vanzelf in eigen tempo. En omdat we nu eenmaal geen talent voor knoppen hebben, werkt een beetje afkijken soms ook heel goed.

Dus misschien moet ik mijn vriend maar eens vragen wat al die enge knoppen op mijn nieuwe hippe printer betekenen. Misschien ga ik ze dan wel gebruiken en kan ik eindelijk dat document scannen.

https://www.youtube.com/watch?v=x7yDtJ0DrkU