#kijktip Tegenlicht Slimme Steden

  • mei 2016
  • Milou Reiche
  • 1
  • 1919
Winksels

Tegenlicht bood ons gisteravond een kijkje in de wereld van Slimme Steden. Smart cities, een fenomeen waar wij allen ongevraagd en te vaak ook ongemerkt een onderdeel(nemer) in zijn. Vier jaar terug heb ik mij tijdens mijn master al eens in deze hybride wereld ondergedompeld tijdens het vak The Spaces of (New) Media en daar deel ik vandaag graag een beetje van met jullie.

Thema's als Sousveillance, Sentient Cities en de verschuiving van The Internet of Things naar The Public Sphere of Things kwamen voorbij. Ook de politiek van die hybride spaces stond daar in centraal; wie heeft er baat bij Smart Cities als dat 'ten koste' gaat van de privacy van een individu?

Gisteravond was dus een feest van herkenning en daar tip ik jullie graag een aantal relevante stukken in die mij vier jaar geleden meer inzicht geboden hebben - en anno 2016 nog actueel zijn in het debat rond de hybride kaders en ethische grenzen van Smart Cities. Ik tip:

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2015-201...

Reacties

één reactie, 5 mei 2016
  • Aangepast op 5 mei 2016

    Poeh, wat een aflevering! Waar gaan we heen en waar stopt het ooit!? Food for thought!! Dank voor de extra info @milou

    Wat betreft het mobiliteitsvraagstuk waar steden mee kampen is dit ook een interessante aflevering voor jou @sandradegeeter (en je collega's bij Breikers)... mss eens met de gemeente Amsterdam om tafel?