De groei van de community: een groeipad voor de community manager

  • dec 2015
  • Julia
  • 4307
  • 2
Dossier: Communitymanagement

Aan het einde van het jaar kun je even de tijd nemen om te mijmeren over artikelen en ontwikkelingen, natuurlijk onder andere op het gebied van community management. Om in de sfeer van eindejaarslijstjes en trends voor 2016 te blijven - maar het toch een beetje anders te doen - wil ik nog een interessante gedachte met je delen.

Als community manager ben je op zoek naar de heilige graal om jouw community actief te krijgen. Je wilt per slot van rekening dat de leden op jouw platform informatie halen en hun eigen kennis die ze hebben ook delen waardoor de collectieve intelligentie van de organisatie wordt benut. Dit allemaal om doelen als 'meer optimale beslissingen kunnen nemen', 'efficiënter werken' of 'mensen binnen de organisatie meer verbinden' te bereiken. Maar wat zijn nu de succesfactoren van een community? En wat is jouw rol als community manager hierin?

Rol van de community manager
Het mag niet onbekend zijn dat een actieve community manager een van de factoren is die mede het succes bepaalt van een community. We hebben eerder al de verschillende rollen beschreven die een community manager heeft. Welke rol kun je pakken om je community tot een succes te maken en welke activiteiten kun je hierbij ondernemen? Uiteraard hangt dit af van wat je community nodig heeft: vragen leden vooral om trainingen om het platform beter te leren kennen of zoeken ze collega's die hen kunnen helpen met inhoudelijke vraagstukken?

Groei van de community (manager)
Op social platforms zien we dat de activiteit verandert en de organisatie groeit (zie ons Social Enterprise Maturity Model) naarmate het platform wordt ingebed binnen de organisatie. Je kunt je wellicht voorstellen dat de rol van de community manager hierin meegroeit. Wanneer een platform wordt gelanceerd, vraagt dit andere activiteiten van de community manager dan wanneer teams besluiten om het volledige werk naar het platform te verplaatsen. Dit groeipad van de organisatie wordt op het platform ondersteund door de community manager.

Dit biedt perspectief voor jou als community manager: je hebt een persoonlijk groeipad waarin je meegroeit met de community om mensen binnen (of buiten) je organisatie te ondersteunen in wat zij nodig hebben. Elke fase van een community vraagt weer om andere skills. In ieder geval een interessante gedachte van 2015 die ik je op de valreep nog mee wil geven naar 2016. Volgend jaar meer hierover!