Fijne zaken

Selfies uit de Gouden Eeuw

  • okt 2015
  • Milou Reiche
  • 887

Heus, de jeugd van tegenwoordig is niet veel anders dan de jeugd van alle tijden. Louter het middel, de technologie faciliteert, remedieert en transformeert hetzelfde gedrag tot moderne glorie. Geloof je me niet? Als ze in de Gouden Eeuw een smartphone hadden gehad, een selfiestick en Photoshop had je vast heel andere representaties van Hollandse zelfportretten kunnen zien in het Mauritshuis.

Gelukkig is dat niet zo en tref je daar sinds begin oktober een tentoonstelling geheel gewijd aan Selfies uit de Gouden Eeuw. 17e eeuwse portretten van onder andere Jan Steen, Rembrandt van Rijn, Carel Fabritius en Judith Leyster. Door de hele tentoonstelling staan grote spiegels, waardoor de zelfportretten, die op zichzelf al een reflectie zijn, worden gereflecteerd.

Het zelfportret van Huygh Pietersz Voskuyl is het boegbeeld voor de tentoonstelling. In zijn werk uit 1638 staat hij in een houding die selfie-makers nu ook geregeld aannemen: hij kijkt over zijn rechterschouder en lijkt diep in gedachten. In plaats van in de lens keek hij in een spiegel, maar het is niet lastig om je voor te stellen dat hij een selfie-pose aan het aannemen is.

Selfies uit de Gouden Eeuw

http://blog.youngworks.nl/blog/selfies-uit-de-g...

Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.