SOCIAAL INTRANET BIJ ALCATEL LUCENT: FROM 0 TO 50K USERS IN ONE YEAR

 • Rene
 • okt 2015
 • 685

Alweer uit de oude doos, maar toch aardig weer te lezen, dit verslagje kwam ik bij mijn oude online aantekeningen toevallig weer tegen:

Mooi uitgebreid verhaal over de leerervaringen met het sociale intranet bij Alcatel Lucent.

Het verhaal begint met mooi statement: mensen weten in huidige Facebook tijdperk meer van oude klasgenoten die ze 10 jaar niet gezien hebben, dan van een directe collega. En is een sociaal intranet dan het antwoord?

Maar wacht: we hebben toch al allemaal tools, zoals Sharepoint, een wiki, een document management systeem, wat maatwerksystemen? Een bekende reactie die wij ook veel bij onze klanten horen. Alcatelt Lucent laat mooi zien hoe slecht de huidige lappendeken scoort op de relevante onderdelen voor social collaboration:

 1. Dyanmische wie-is-wie om altijd juiste mensen en afdelingen te vinden
 2. De "single" workplace
 3. Vinden en publiceren
 4. Volgen en op de hoogte blijven
 5. In contact komen en gesprek aangaan
 6. Delen en samen sterker staan
 7. En dat alles op een gebruiksvriendelijke manier

Alcatel Lucent heeft hun sociaal intranet geïntroduceerd met de belofte van "verandering", waar chaos mag overheersen en ook non-work-related informatie gedeeld mag worden, en waar je kiest voor openheid tot anderen je terugfluiten, met als uitsmijter: "Als je niet meetelt op het sociale intranet tel je in het bedrijf niet mee".

Er werd dan ook nadrukkelijk gekozen voor een "licht" governance model. Dus geen "controle, censuur, hierarchy, en over-designed", maar een eenvoudige code of conduct en zelfregulatie door de community.

Wat niet wegneemt dat hierarchy niet meer bestaat, zoals een illustratie van een blogpost van de CEO laat zien: ruim 5000 views versus 12 reacties (who argues with the boss?).

Mooie groeicijfers en participatiecijfers, zoals in de illustraties te zien.

En mooie resultaten:

 • We saved 450 minutes/week in project status conference calls.
 • Got better answers to questions in 30 minutes vs. hours.
 • I have been working 11 years with this company and because ofEngage, I feel more connected with my colleagues now.
 • I was able to contribute to new and different parts of business
 • Photography CoI led to a cost-saving idea: reuse employees’ imagesin marketing materials instead of paying for professional stock photos.”

Deze case maakt ook korte metten met "SMART" doelen, juist de herkenbare verhalen (storytelling) over successen die de ronde deden triggerden steeds meer mensen om mee te doen. Het doel was vooral geschetst als "grote droom" van grote baas Ben Verwaayen: "I want this company to be known for one word, and that is "transformation". En zelf gaf hij het goede voorbeeld: "leadership by example" blijkt keer op keer een goede manier om een sociaal intranet tot leven te wekken. Waarmee we willen afsluiten met een belangrijke lesson learned, namelijk een mooie uitleg waar PUSH vanuit het perspectief van community management voor staat:

 • Promote - maak enthousiasme zichtbaar
 • Use - geef zelf het goede voorbeeld
 • Share - deel, in brede zin
 • Help - er zijn voor elkaar

http://www.slideshare.net/mjadoul/from-0-to-50-...

Trefwoorden

Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.