Anders kijken met Big Data

 • sep 2015
 • Mark
 • ·
 • Aangepast sep 2015
 • 1
 • 2475
 • 1
Winksels

Dinsdag 1 september eindigde het zomerreces van de Regio-Academy Wow het Kan Anders! met een dubbelprogramma. Winkwaves en Betterday vulden het seminar. De sessie van Betterday behandelde het hoe van hun Boost-methode. De kern: werk met mensen die willen en focus je op het positieve. Op deze wijze is het ze gelukt om bijvoorbeeld een failliete drafbaan in korte tijd te transformeren tot het toneel voor de Champions League onder de paardenraces. Mijn verhaal over Big Data - The New Kid In Town was eerst en vooral een oproep tot Anders Kijken. Een samenvatting in geschreven woord

Transparant werken

Veel van het programma van Wowhka! gaat over anders organiseren. Hoe kunnen we de dingen anders doen? Ik wilde daaraan iets toevoegen: niet alleen het hoe van het doen, maar ook het wat van het doen. Waar vind je de inspiratie om andere dingen te doen? Ik bleef dicht bij huis: technologie. In de afgelopen jaren hebben wij met Social Software een nieuw perspectief op samenwerking en kennisdelen gecreëerd. Het many-to-many karakter van Harmonics opent de deuren voor transparant werken.

Big Data bieden ook zo’n nieuw perspectief. Zoals ik op Frankwatching al eerder schreef, vind ik Big Data vooral interessant vanuit het idee van het recyclen van informatie. Bestaande informatie hergebruiken en combineren met andere databronnen. Maar informatie is niet neutraal. Zoals de wetenschapsfilosoof Bruno Latour zegt: “There is no information, only transformation”.

Zoet & Zuur van Big Data

In lijn met onze Leesclub Voor Optinisten heb ik zowel het ‘zuur’ als het ‘zoet’ van Big Data belicht. De zure zijde van Big Data, waar ik moeite mee heb, wordt gevormd door het data-positivisme en het privacy-vraagstuk.

Het data-positivisme is de neiging van mensen om data als ‘objectief waar’ te beschouwen. Chris Anderson in 2008: “We can throw the numbers into the biggest computing clusters the world has ever seen and let statistical algorithms find patterns where science cannot.” Een duidelijk voorbeeld van wat danah boyd noemt: “The rationalist fantasy that enough data can be collected with the “right” methodology to provide an objective and disinterested picture of reality is an old and familiar one: positivism.”

Een tweede zuur van Big Data is het verlies aan privacy dat bedrijven en overheden van je vragen in ruil voor het gemak van de Big Data diensten. Hello Barbie is hierbij mijn iconische voorbeeld: dat jonge kinderen al hun geheimen en fantasieën delen met Barbie en dat het moederbedrijf van Barbie, Mattel, uiteindelijk meer weet van jouw kind dan jij als ouder. Een opmerking waar nog bij de borrel een aantal mensen op terug kwam.

Gebrek aan data-intuïtie

Mijn grootste fascinatie voor big data en waarom ik het zo’n interessant en verrijkend perspectief vind, is het feit dat wij mensen niet zo goed zijn met cijfers. Een voorbeeld met een strak touw rond de aarde en een voetbal en de bijbehorende vraag: “Wat gebeurt er als je het touw met een meter verlengt?”, leverde geen correct antwoord op (behalve bij de mensen die het voorbeeld al kenden). Ook professor Albert Bartlett met zijn college over exponentiële groei, bood stof tot nadenken en herkenning. De verdubbelingsvraag van 50% naar 100% begrijpen mensen, maar de bijbehorende consequentie hoe lang het duurt om van de 0 bij 15% te komen, is toch van een andere orde.

Na deze inleiding op ons gebrek aan data-intuïtie, is de stap naar het zoet van Big Data een kleine. Big data in de gezondheidszorg helpen ons om bezuinigingen te realiseren, bij te blijven met de actualiteit en niet op basis van achterhaalde verhalen te handelen (Hans Rosling), en sneller tot diagnoses en effectieve behandelingen te komen. Met Chef Watson in combinatie met keukenrobots zouden we ze zelfs de gaarkeukens in instellingen kunnen omtoveren tot gezonde sterrenrestaurants.

Optinistisch beeld

De Open Data beweging is de ultieme vorm van informatie-recycling. Zo kunnen dankzij publiekelijk toegankelijke, goed gedocumenteerde informatiebestanden nieuwe OV-lijnen makkelijk bedacht worden Remix - The new standard in transit planning., maar ook de tocht van een boot met vluchtelingen in 2011 is op deze wijze uitgeplozen (The Left-to-Die Boat - Forensic Architecture). In de journalistiek komt een nieuwe type verslaglegging op (The Upshot - From The New York Times) en gemeentes proberen met data de toeristendrukte te lijf te gaan.

Met data-privacy versus data-transparantie en met data-postivisme versus data-perspectief is er een optinistisch beeld geschapen. Op welke wijze willen we als samenleving en als individu de toegankelijkheid van data organiseren? En welke waarde kennen wij toe aan de data? Graag ga ik daar in de toekomst nog eens uitgebreider op in. Voor de workshop werd het tijd over te stappen van het wat van anders kijken naar het hoe. Wat heb je nodig om met big data aan de slag te gaan?

In Actie

Wie met Big Data iets wil gaan doen, moet beschikken over ten minste vier typen spelers:

 • databronnen (van eigen makelij, via open data, via partners e.d.)
 • technologie om er iets mee te kunnen (IT-architectuur en analysetools, bv. Tableau)
 • mensen die de data kunnen analyseren (mix van statistiek en programeren), zie: Developing Big Data Skill Sets and Expertise
 • mensen die verhalen kunnen maken met data (mix van statistiek en vormgeving)

Mijn workshop Big Data - The New Kid In Town eindigde ik uiteindelijk met de uitnodiging om in groepen van 6 uiteen te gaan en de eigen data op tafel te leggen. Kunnen we gezamenlijke nieuwe diensten creëren op basis van het recyclen van bestaande informatie? Dat bleek in de weinige tijd die er was, toch al mogelijk. Hetgeen resulteerde in potentiële tweets als “GGD en NS slaan handen ineen om epidemieën in te dammen” tot “Verslaafd aan Vakantie? Kom naar Holland Casino (en wij helpen je ervan af)”.

Geïnteresseerd in Anders kijken met Big Data bij jou in de organisatie? Graag kom ik langs om deze workshop af te stemmen op de toekomst van big data bij jouw organisatie. Neem contact op!

Reacties

één reactie, 6 september 2015