De community manager in interne- en externe communities

 • aug 2015
 • Julia
 • 3
 • 4121
Dossier: Communitymanagement

Deze week was de tweede editie van het Summer event voor community managers, georganiseerd door 2Dialog en Nezimo. De groep was goed gemixt, er waren community managers van grote corporates (o.a. KPN, Air France-KLM @colinwells ) en community managers van (jeugd)zorgorganisaties (o.a. Spirit @evelyn , Andere Handen @sandravergunst) aanwezig. De grote vraag die, onder het genot van pizza en sushi, centraal stond was:


"Wat betekent de trend van het combineren externe- en interne communities voor jou als community manager?"


Tijdens deze bijeenkomst heb ik de volgende key take-aways meegenomen.


1. Bij de meeste organisaties die aanwezig waren, speelt het combineren van exerne- en interne communities (nog) niet. Bij de meeste organisaties zijn interne- en externe communities nog gescheiden en gebruiken ze hier andere tools voor. Wat mij wel verbaasde, want hoe delen en borgen we dan de kennis die wordt opgedaan via de externe community?

2. Gedragsverandering en de verandering in mindset blijft de spil in het slagen of falen van een collaboration platform. Waar medewerkers eerst alleen maar konden consumeren, hebben ze nu ook de mogelijkheid om te produceren. Sterker nog, hiermee staat of valt het succes van een dergelijk platform.


Terugkomend op de centrale vraag: Wat betekent het combineren van interne- en externe communities? Dit betekent voor mij dat binnen de organisatie bruggen moeten worden gelegd om elkaar te kunnen vinden. Waar de rollen van community manager nu met name kunnen liggen in het engagen, trainen en activeren van de community, is het belang van verbinden van de juiste mensen alleen maar groter aan het worden. Jij als community manager wordt een bruggenbouwer en spil in het netwerk van je organisatie. Ben je deze rol al aan het verkennen/ toepassen? Ik ben heel benieuwd!

Reacties

3 reacties, meest recent: 28 september 2015
 • Hey Julia,

  Wat leuk dat je de tijd hebt genomen om wat te schrijven over ons event. Ik voel me vereerd!

  Ik denk dat je in je conclusie een zeer waar punt aansnijd. De community manager van de toekomst word in mijn ogen meer een bruggenbouwer en minder een "acitiveerder". Ik ben dit in het dagelijks leven aan het toepassen en hoop dit ook zakelijk steeds meer te kunnen gaan doen al speelt punt 2 daar natuurlijk nog steeds een grote rol bij ;-)

  Dank voor je deelname en hopelijk tot gauw!

  Groeten,

  Eva

 • Hoi Ingrid,

  super dat je er bij was. We vonden het weer een leerzame en nuttige sessie. Wat vond jij?

  We houden contact en hopelijk tot gauw :)

  Groetjes!

Trefwoorden