The Social Enterprise 2015: Van tool naar mindset

  • jun 2015
  • Milou Reiche
  • ·
  • Aangepast jun 2018
  • 2911
  • 1
Winksels

Het is steeds zichtbaarder dat het succes van sociale innovatie binnen organisaties schrikbarend weinig aan de tool en des te meer aan de mindset van de medewerker ligt. Ook tijdens The Social Enterprise 2015 bleek dit #trending #topic. De vraag rees deze dag luid en duidelijk: 'Hoe krijg ik medewerkers mee in de adoptie van een social (enterprise, collaboration en/of intranet) platform?'. Tips, tricks en inspiratie hebben wij van Winkwaves de afgelopen jaren op dit gebied met onze klanten opgedaan. Deze delen we de komende tijd graag met jou in onze blogreeks: "Van tool naar mindset". Vandaag, de primeur.

Technologie

De wet van Moore en Marshall McLuhan's 'the medium is the message' zijn slechts twee mooie voorbeelden van een technologie-gedreven perspectief op de maatschappij. Zo ook op de organisatie van werk. Na de webbificatie en de dot.com bubble begin 21e eeuw stonden 'het nieuwe' en 'social' al te springen om met kritische blik maar met open armen ontvangen te worden door de early adopters.

Het discours rondom het Nieuwe organiseren van werk met social tools werd in eerste instantie gedomineerd door het technologische aspect. De potentie van een tool werd simpelweg gemeten aan de som van functionaliteiten. Het succes? Dat bleek toch aan meer te liggen dan louter de faciliterende capaciteiten van een online tool.

Organisatie

De verschuiving van tool naar de menselijke maat in de digitale ruimte is hedendaags een zaak van iedereen geworden. Niet alleen de IT afdeling heeft iets te zeggen. Van mensen, voor mensen werd en ís het devies. Organisaties zetten informatiemanagers in als IT-architecten. Afdeling Communicatie is het zenden van informatie vrijwel geheel voorbij aan het razen, HR is aangeschoven in het proces naar 'social' samenwerken en vergeet daarbij uiteraard de waardevolle communitymanager niet.

Motivatie

Het organisatiebreed co-creëren om werk en mens wendbaar te organiseren is zonder twijfel een stap vooruit. Alhoewel het nog geen concreet antwoord op bovenstaande vraagstuk biedt. Inzicht biedt het ons weer wél. We weten nu dat de inzet van de faciliterende tool evenals de sturing en co-creatie vanuit de organisatie niet genoeg teweeg brengt om medewerkers te transformeren tot deelnemers op een social platform. We weten ook dat een relevant platform een waardevol platform is. Waar zit die relevantie? In de mindset van de eindgebruiker.

Relevantie

Wij van Winkwaves zijn er van overtuigd dat er onvoldoende relevantie in het gebruik van een social platform zit als er te weinig inzicht is in de drijfveren, intrinsieke motivatie en strubbelingen en kansen in de huidige vorm van (samen)werken tussen medewerkers. Sterker nog, de continue doorontwikkeling van onze social enterprise software Harmonics ondersteunt en complementeert onze inzet van een participatiegedreven implementatie en begeleiding bij onze klanten.

Kijktip voor een succesvolle adoptie

Om ook jullie mindset te triggeren in het inspelen op die van medewerkers deel ik graag een TED-Talk van Simon Sinek die mijn collega @julia deze week ook met communitymanagers van onze klanten heeft gedeeld. Dit model ligt namelijk heel dicht tegen de essentie van onze participatiegedreven begeleiding en implementatieaanpak aan en is briljant (én) eenvoudig. Men neme een gouden cirkel en de vraag 'Waarom?'... ontdek het hier zelf:

Spoiler-alert: Schrap de Hoe in 'Hoe krijg ik medewerkers mee in de adoptie van een social enterprise, collaboration en/of intranet platform?' en begin eerst eens met 'Waarom?'.

The Social Enterprise 2015: Van tool naar mindset

- YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=IPYeCltXpxw

Bekijk je favoriete video's, luister naar de muziek die je leuk vindt, upload originele content e...