Lenig en lerend organiseren bij Het kan. Anders.

  • apr 2015
  • Milou Reiche
  • 2197
  • 1
Winksels

Omgeven door een strakblauwe lucht, een prachtige locatie in de Tolhuistuin te Amsterdam en een nog indrukwekkender uitzicht over het IJ ging René Jansen 14 april van start met zijn workshop "lenig en lerend organiseren met social enterprise software' bij Wow! Het kan. Anders. Een jaarprogramma aan innovatie en inspiratie rondom het concreet aan de slag gaan met het 'anders organiseren' voor de organisatie van morgen.

"Technologie is net zo onschuldig als jij en ik"
Van technologie als 'onschuldige' tool naar een 'sociale actor' net als jij en ik. Met actuele voorbeelden haalde René diverse perspectieven aan om de rol van technologie in het speelveld van mens, technologie en organisatie te belichten. Met een vlug bezoekje aan het gedachtegoed van technologisch determinisme en het andere uiterste sociaal constructivisme besloot René zijn inleiding met een gulden middenweg door technologie als volwaardig sociaal actor te positioneren.

"Een onvervalste weerspiegeling van gedrag"
Technologie even onschuldig als het gedrag en input van mensen. Wat betekent dat in het licht van 'anders organiseren' voor de organisatie van morgen? Een mooi middel om verandering en het wendbaar organiseren van werk te ondersteunen, aldus René. Zo licht hij toe hoe organisaties van command & control steeds vaker naar een werk- en organisatievorm gaan waarin medewerkers elkaar dwars door de hiërarchische lijnen heen weten te vinden en ook buiten de organisatie in netwerken samenwerken.

Social enterprise software komt hier om de hoek kijken. Zo toont René een aantal voorbeelden waarbij het gebruik van luchtvaartmaatschappij Air France-KLM en zorgorganisaties Spirit en Reinier de Graaf laten zien hoe een intern digitaal platform om mee samen te werken en kennis te delen het wendbaar organiseren juist faciliteert. Welke mogelijkheden daarin ontstaan voor het inrichten van een weerbare digitale werkplek voor medewerkers en als een instrument voor de organisatie om kennis te borgen, samenwerken te stimuleren en overall wendbaar in te spelen op de continue verandering van werk.

Een kenniscafé om hardop te werken

'Hardop werken' was de boodschap in het tweede gedeelte van de workshop. Niets meer lenig en lerend organiseren dan dat. Via stellingen en vellen papier gingen deelnemers aan de slag met onderwerpen in uiteenlopende categorieën met betrekking tot social enterprise platforms en het organiseren van werk. Wanneer de ene groep klaar was met een stelling, nam de volgende groep de pen weer over. Drie rondes later leverde dit inhoudelijk en letterlijk kleurrijke portretten op van een 'anders organiseren' mindset.

De volgende workshop vindt 28 april plaats in de Tolhuistuin te Amsterdam. Dan gaat Ed Magnée alles vertellen over Keihard geld verdienen met kennis. Zien we je daar?