Dossier: Werkplek 2020

Column Ben Kuiken over Tegenlicht en de toekomst van werk

  • mrt 2015
  • Milou Reiche
  • 1804

Help, de robots komen en nemen onze banen over! Hoe erg is dat?Ben Kuiken wijdt op nieuworganiseren.nu een column aan de toekomst van werk. Geprikkeld door VPRO's Tegenlicht van 22 maart. Een zoektocht naar de nieuwe definitie van de betekenis van werk in onze samenleving en van de relatie die wij mensen hebben tot ons werk.

Een dosis Tegenlicht
Van bijna dystopische proportie staat hier allereerst het 'verlies' centraal. Het verlies van werk. Van banen, en dan vooral voor het middensegment. Klappen krijgen ze, de bankbediende, belastingadviseur en logistieke functies. Overbodig, wanneer robots en computers een deel van het werk gaan overnemen.

Voorspoed in actie
Van dit doemscenario gaat de uitzending naar de best practice postmanager die zichzelf opnieuw heeft uitgevonden en nu sportmasseur en pedicure is geworden. Ook de notificatie-filosoof is geboren, Anke Hans tackelt nu de hindernissen die nieuwe technologie met zich meebrengt, zoals de Smartphone Etiquette-handleiding. 'Verbaasd reageert ze op de vraag van de interviewer of ze niet een echte baan zou willen. Hoezo? Ze doet toch gave dingen en kan haar brood ermee verdienen?!'

Het verdelingsvraagstuk van de toekomst van werk
De toekomst van werk volgens Kuiken? Die draait de rollen om: "Het gaat helemaal niet om het verdwijnen van werk, want er is altijd werk genoeg. Er blijft nu heel veel ‘werk’ liggen, zoals een keer bij je oudere buurvrouw op de koffie gaan, of het opruimen van de rommel op straat. Het probleem is echter dat dit niet altijd betaald werk zal zijn, of dat het zo slecht betaald wordt, dat je er niet van rond kunt komen."

Betaald of onbetaald, het gaat hier om de verdeling van welvaart. Misschien wel in de vorm van een sociaal contract of negatieve belasting. Een antwoord op alle doemscenario's die de opkomst van de robot en automatisering oproepen, aldus Kuiken.

Column Ben Kuiken over Tegenlicht en de toekomst van werk

http://www.nieuworganiseren.nu/opinie/blogs/naa...

Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.