Designing the digital transformation | Een stand van zaken

 • feb 2015
 • Irene
 • ·
 • Aangepast feb 2015
 • 1
 • 2102
Winksels

'Designing the digital transformation' was dit jaar het thema van de enterprise 2.0. summit in Parijs. Twee dagen heb ik me laten inspireren door keynotes en praktijkcases over de social enterprise en de digitale transformatie.

Waar staan we in deze digitale transformatie en waar moeten we nu aan werken?

Mijn 3 take-aways:

 1. De eerste successen zijn er. Over de toegevoegde waarde is geen discussie. Toch is er nog een lange weg te gaan...
 2. Het begeleiden van de digitale transformatie is hard werken en vraagt een lange adem. Stapje voor stapje lijkt het devies.
 3. Mindset daar gaat het om, niet de tool. Edoch, zonder de tool ben je nergens.

De successen en potentie

Een quote die de stand van zaken voor mij mooi samenvat: "We are at the end of the beginning". Het experimenteren is over. De eerste successen zijn daar, maar volledige transformatie veelal nog niet. Als die er wel is, lijkt het vooral te zijn omdat de organisatie de gehele manier van organiseren op de schop heeft genomen en de tool een onmisbaar onderdeel daarvan is.

Er is een behoorlijk aantal cases gepresenteerd. Die zijn in een blog van Post*Shift mooi samengevat. Het lezen waard.


Mijn inzicht was vooral: iedereen hanteert min of meer dezelfde methode, ongeacht de grootte van de organisatie. Schaalgrootte heeft vooral invloed op de doorlooptijd.


Begeleiden van de digitale transformatie

Het woord dat met enige regelmaat bij me opkwam bij het horen van de verhalen: zendelingenwerk; zieltjes winnen. Is social business een geloof? Nee natuurlijk niet. Toch zullen mensen in beweging moeten komen en het zelf moeten ervaren om door te hebben wat de waarde voor hen is. Zeker de eerste groepen, die samen de eerste 'use cases' vormen en de eerste waarde laten zien, zullen min of meer vanuit een geloof acteren, vanuit een droom van nieuwe manieren van organiseren en werken, vanuit hoop dat dit hen helpt. Die eerste groep gebruikers moeten toch nog steeds een voor een geworven worden. Dit kwam in bijna alle presentaties naar voren: laat de waarde zien, maak gebruik van peers. En maak het concreet, zodat je ook de waarde kan meten.

Community management speelt hier een enorm belangrijke rol in. Leg dit niet volledig neer bij een stagiair. Een stagiair is (nog) geen gelijkwaardige gesprekspartner is voor een manager. Community management is niet de nieuwe projectmanager. Het vraagt ander gedrag. Bij Bosch zijn ze al zover gegaan dat er een interne opleiding tot community manager bestaat en dan ben je gecertificeerd community manager.

Uit meerdere studies kwam een sterke correlatie naar voren tussen waardevolle en actieve communities en een betrokken community manager. Niet alleen de community manager heeft hier uiteraard invloed op. Vergeet de rol van de manager niet. Degene die het belangrijk kan maken.

Anders naar de wereld kijken

Twee dagen lang werd verteld over de grote omvang van de verandering. Enterprise social software gaat niet om "een handige tool", maar zet een grote beweging in gang. De mindset zal (moeten) veranderen. De tool is onmisbaar voor deze verandering van mindset en voor de veranderende mindset.

Yin & Yang

De digitale transformatie begint met het anders doen van bestaande praktijken, zonder direct alle bestaande praktijken te ondervragen. Tegelijkertijd bevraag je indirect de bestaande praktijken door gebruik te maken van enterprise social software. Het is Yin & Yang:

 • Yang factor: system enhancing characteristics leading to direct effects, but nog questioning processes & business model.
 • Yin factor: system transforming characteristics leading to indirect effects, questioning processes & business model.

Door gebruik te maken van enterprise social software ervaren mensen de meerwaarde van deze manier van werken, waarmee er een verandering zal gaan optreden in hun manier van werken. Dat gaat verder dan hun werk anders inrichten. We zijn hiermee de organisatie anders aan het inrichten.

Reacties

één reactie, 2 maart 2015