De rollen van een community manager

 • jan 2015
 • Julia
 • ·
 • Aangepast jan 2017
 • 4
 • 4544
 • 4
Dossier: Communitymanagement
 • Alle leden mogen wijzigen

Een community manager is een duizendpoot, die bijvoorbeeld de community levendig houdt, het platform optimaliseert, de leden helpt waar nodig en het platform beheert. Verschillende rollen kunnen aan deze functie worden gehangen. Welke van de onderstaande rollen zijn voor jou de afgelopen tijd het meest belangrijk geweest en welke mis jij nog in dit overzicht?

 • Support/ Helpdesk: voor vragen van gebruikers.
 • Trainer: het maken van documenten, video's om gebruikers te trainen hoe ze het meeste uit je platform te halen.
 • Engager: zoek contact met gebruikers, 'engage' ze in hun activiteit.
 • Projectmanager: houd het overzicht over de community. Jij bent verantwoordelijk voor rapporten, cijfers en andere meeteenheden om het succes van de community te kunnen tonen.
 • Consultant: Geef advies aan gebruikers hoe ze de community het beste kunnen gebruiken om hun werk te doen
 • Schrijver: van blogposts, FAQ's en andere help documenten.
 • Ontwerper: van het platform. Zorg dat het er mooi en gelikt uitziet.
 • Scheidsrechter: soms moet je bepalen of iets wel of niet mag worden gepost (bijvoorbeeld aanstootgevende of ongepaste berichten etc.).
 • Marketeer: promoot je platform, trek nieuwe gebruikers en zorg dat bestaande gebruikers terugkeren naar je platform.
 • Psycholoog: help mensen, waar nodig, om hun angst voor transparantie te overwinnen.
 • Analist: de activiteit op je community kan worden gemeten door middel van cijfers die moeten worden geanalyseerd om conclusies uit te kunnen trekken.
 • Party host: je community is een langdurig feest dat je plant en waaraan je deelneemt. Jij zorgt ervoor dat de kamer er mooi uitziet, dat de uitnodigingen worden verstuurd (en herverstuurd waar nodig), dat de koelkast gevuld is en dat de mensen het naar hun zin hebben.
 • Leraar/ deler: je adviseert je community en deelt graag je kennis en informatie die interessant kan zijn voor je community.
 • Proactief: je intranet staat niet stil. Er zijn overal discussies gaande en continue zijn mensen bezig. Je handelt hier als community manager proactief in en reageert op wat er gebeurt.
 • Organisatorisch sterk: je organiseert evenementen, bijeenkomsten en trainingen zowel offline als online.
 • Leider: je kunt niet de gehele community alleen runnen. Je hebt voorstanders om je heen nodig die je helpen om je community levendig te houden.
 • Portier: je bent verantwoordelijk voor het opruimen van de content: van inactieve kringen, tot verouderde berichten, jij bent degene die dit in de gaten houdt en opruimt waar nodig.
 • Commitment: after all, het internet staat nooit stil! Ook buiten jouw reguliere werktijden kunnen mensen posts plaatsen.
 • Teamplayer: je moet collega's/ ondersteunende mensen bij elkaar krijgen om zo snel mogelijk op vragen/ bugs te kunnen reageren en acteren.
 • Initiatieven nemen: Je moet niet elke post of mening die je wilt plaatsen, goed laten keuren. Je moet ook weleens een nieuwe weg in durven slaan en zelf initiatieven tonen.
 • Experimenteren: Je staat midden in de ontwikkelingen van nieuwe technologieën en platforms. Hier ben je nieuwsgierig naar en je probeert nieuwe dingen uit.
 • Vertaler: jij vertaalt de visie & missie van de organisatie in concrete plannen en acties om deze met behulp van het platform / de community te sterken. Daarnaast ben jij ook de vertaler de andere kant op waar het gaat om nieuwe initatieven, geluiden en ontwikkelingen die gebruikt kunnen worden bij de aanscherping, concretisering en verdere ontwikkeling van de visie en missie.

Bron & bron

Reacties

4 reacties, meest recent: 18 oktober 2017
 • Een toevoeging (ik kan nog niet direct in de bijdrage schrijven ;))

  Vertaler: jij vertaal de visie & missie van de organisatie in concrete plannen en acties om deze met behulp van het platform / de community te sterken. Daarnaast ben jij ook de vertaler de andere kant op waar het gaat om nieuwe initatieven, geluiden en ontwikkelingen die gebruikt kunnen worden bij de aanscherping, concretisering en verdere ontwikkeling van de visie en missie.

 • Aangepast op 3 januari 2015

  Goede, Guido :). Hij staat erbij en je hebt nu schrijfrechten. Dus laten we er iets moois van maken!

 • Ik onderschrijf dat al deze rollen nodig zijn, en goed om dat vast te stellen. Maar als je de eigenschappen die je nodig hebt voor goed communitymanagement analyseert, kan het haast niet zijn dat dit alles door 1 communitymanager optimaal te vervullen is. Je kunt een onderscheid maken tussen bijv. routinematige beheerstaken, initiërende, organisatorische taken, educatieve taken en redactionele/grafische taken. Tussen dagelijks onderhoud en projectmatig verbeteren van je platform. Nog los van het feit dat je moet prioriteren, en het routinematige onderhoud nooit overslaan, kun je niet in alles even bekwaam zijn. Dat geeft niet, maar je moet wel kunnen zorgen dat er overal in voorzien wordt door mensen die de nodige aanvullende kwaliteiten hebben.

  Ik denk ook dat de fase waarin je platform zit iets uitmaakt. In een pioniersfase ontplooi je als communitymanager allerlei initiatieven, draaf je overal voor op en zorgt ook nog eens dat alles op rolletjes loopt. Als het goed is groeit je platform (en je werklast), dan zijn alle beheerstaken én nog verder ontwikkelen en initiëren ( = op peil houden!) steeds moeilijker te combineren in dezelfde persoon/functie. Dus dan speelt de mate waarin je organisatie, je ondersteuning meegroeit een rol. En je eigen persoonlijkheid. Ben je sterk gedisciplineerd (ik geef het maar een naam) richt je je meer op de status quo van je mooie platform en houdt je de winkel op orde. Ben je meer een innovator (ook weer een term) dan ben je liever met het zoeken naar nieuwe wegen en mogelijkheden bezig dan met het "onderhoud". Geen kwestie van goed of fout.

  Ikzelf ben door mijn achtergrond en werkervaring best wel een veelpootje. Ik ben dol op uitdagende,intensieve projecten met vele rollen, maar weet inmiddels dat zodra iets een dagdagelijkse routine wordt, ik mijn vastbijterigheid ga verliezen, of in ieder geval de uitdaging. En zo zit ik nu tussen twee schelven hooi: ik kom onvoldoende toe aan initieren en implementeren van bijv. nieuwe werkwijzen omdat er zoveel te autoriseren, te instrueren, te volgen en te dweilen is. Mijn aandacht is verdeeld zodat ik van beide aspecten vindt dat ze beter kunnen. Zodra we een groter team hebben, is dat op te lossen.

  Hiermee wil ik aangeven dat het - althans voor mij - moeilijk te zeggen is wat de belangrijkste rol was, is of zou moeten zijn. Ik doe wat op dat moment het belangrijkste is om te doen, en weet dat daardoor andere ook belangrijke aspecten onderbelicht worden. Benieuwd naar andere reacties, maar vermoed dat veel van de Harmonics communitymanagers ook schipperen met hun rollen, kwaliteiten en prioriteiten.

  Interessante vraag zou daarom ook kunnen zijn: zijn er handen ineen te slaan? Een aantal creatieve communitymanagers die gemeenschappelijke gelegenheids/seizoensacties vorm geven die iedereen op zijn eigen platform uit kan zetten? (het WK-community-idee van Winkwaves was bij ons een groot succes!) Of een aantal didactisch en technisch sterke communitymanagers die samen een digitale leer-en speel-omgeving willen ontwikkelen? Visionaire communitymanagers die nieuwe ontwikkelingen naar gebruikersniveau vertalen? Natuurlijk hebben we de experts van Winkwaves om naar te kijken, maar zouden we zelf ook actief willen co-creëren en elkaars kwaliteiten benutten? Ik denk maar even hardop, jammer dat dat altijd zoveel letters worden....

 • Aangepast op 18 oktober 2017

  Ha, een bijdrage van even geleden die nog altijd actueel is! Want het communitymanagement is nog even belangrijk en voor (beginnende) klanten is het soms even zoeken hoe dit in te vullen.

  Ik heb net een deel van deze bijdrage gedeeld, maar kwam toen ook dit artikel 'Communitymanagement: uit welke functies & talenten bestaat het ideale team?' tegen. Waarin gepleit wordt voor een team van communitymanagers om de taken te verdelen. Want alles alleen doen kan hoor, maar is een behoorlijk klus.

  Helemaal in grote organisatie heb je hiermee de kans op meer slagkracht; meer mensen te representeren als je collega's uit alle geledingen mee laat doen en daarmee goed aan te sluiten op het werk van alledag en relevante initiatieven van al je collega's en kun je afspreken om op verschillende niveau's te acteren.

  En.... wat een gaaf idee Jana om de handen ineen te slaan om gezamenlijke acties te bedenken en uit te zetten op je eigen platform. Want helaas heeft niet elke organisatie de middelen om een team te formeren. Leeft dit bij meer mensen?