Community management in 2015

  • dec 2014
  • Julia
  • 3247
Dossier: Communitymanagement

Het mooie aan ons vakgebied vind ik het feit dat het nog een relatief nieuw begrip is. Langzaam komt de erkenning dat een organisatie eigenlijk niet zonder een community manager kan, wil je de kans van slagen van het sociaal intranet binnen een organisatie vergroten.

Op de valreep van 2014 geven een aantal community managers hun tips voor 2015. En het mooie is dus: deze zijn nog lang niet uitgekristalliseerd! Dus als je zelf nog tips of een andere mening hebt, laat deze dan vooral achter in een comment op dit bericht.

Ben van 't Ende, Community manager bijTYPO3 zegt dat communities steeds groter worden. Mensen over de hele wereld kunnen lid worden en meekijken op het platform. Voor de community manager (maar ook voor de groepsbeheerders) wordt het daarom een steeds grotere uitdaging om deze output te managen. Ook Antoine Thomas, community manager bij Bonitasoft geeft aan dat het als community manager steeds moeilijker wordt om op alle berichten te kunnen reageren. Het advies daarom is om de meest belangrijke topics/ trends over bijvoorbeeld issues, bugs maar ook andere onderwerpen op te vangen en hierop te acteren. In Harmonics kun je dit bijvoorbeeld heel makkelijk doen door de dynamische widget in te zetten en de meest populaire discussies te laten zien en door te werken met tags, die de content kunnen groeperen. Als je inzicht hebt in de meestbesproken onderwerpen, kun je de documentatie (FAQ, support of andere help tools) en eventueel ook de features hierop aanpassen.

Verder is het uitermate belangrijk dat je als community manager goed kan luisteren en de juiste vragen kunt stellen. De uitdaging hierin is ook om te voldoen aan de behoeften van de gehele community en de voordelen en participatie van de gehele community aan te moedigen. Hele praktische tips die Alessio Fattorini van Nethserver hiervoor geeft, zijn bijvoorbeeld leden in het zonnetje zetten, mensen betrekken door ze expliciet te vragen een bijdrage te leveren en actieve discussies prominent op je homepage te zetten.

Kortom, de twee onderwerpen die worden aangestipt, zijn het monitoren van 'trending topics' in je community en de participatie van je gehele community., twee onderwerpen waar Winkwaves in 2015 zeker aandacht aan gaat geven in de vormen van 'Big data' en onze 'Participatiegedreven aanpak'. Want op die manier wordt je community echt volwassen!