Zelfsturing in de zorg

  • okt 2014
  • Milou Reiche
  • ·
  • Aangepast feb 2015
  • 1
  • 3909
Winksels

Learing to Drive by Alex Proimos (Flickr)

“We moeten af van die aangeleerde hulpeloosheid van medewerkers.” De medewerkers bij Spirit nemen zelf de verantwoordelijkheid om te bepalen welk werk ze wanneer en op welke manier uitvoeren. Het sociale intranet zorgt daarbij voor de onmisbare verbinding" aldus SIS community coach Evelyn Visschedijk. Evelyn is vanaf het prille begin betrokken geweest bij de realisatie van SIS, het Sociaal Intranet van SpiritJeugd- en Opvoedhulp. In iBestuur Magazine (oktober 2014) deelt ze samen met collega Reynold van der Heijden de uitdagingen en successen van een sociaal intranet ten tijde van zelfsturende teams. We citeren graag!

Reynold: "In een goed werkend team heeft iedereen verschillende expertise. Daarom hoor je ook bij een organisatie: je staat in verbinding met anderen. Via een sociaal intranet zoals ons eigen SIS kun je zien wie waar goed in is, van wie je kunt leren. Je kunt ook je eigen kwaliteiten en kennis laten zien. Zonder sociaal intranet wordt zelfsturing heel lastig."

Met ruim 1000 professionals verspreid over ruim 100 locaties in regio Amsterdam én een besturingsmodel ingericht op zelfsturing, is Spirit sinds voorjaar 2013 actief bezig met het invullen van de behoefte om volledig digitaal te kunnen samenwerken. Op basis van Winkwaves social enterprise software Harmonics is daar SIS uit voort gekomen. Een volwaardig sociaal intranet dat "zelfstandig samenwerken met actuele informatie én collega's altijd binnen handbereik" faciliteert.

De zorg in beweging

Wil je meer te weten komen over de start, implementatie én het succes van een sociaal intranet in de zorg? Tijdens het Winkwaves Zorgseminar hebben projectmanagers van Spirit, zorginstelling Lentis en het Reinier de Graaf ziekenhuis hun ervaringen gedeeld. Te vinden in 3 keer een waardevol sociaal intranet in de zorg. Wil je meer weten over social software Harmonics en/of ben je op zoek naar een sociaal intranet platform voor jouw organisatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.