Dossier: Werkplek 2020

Wat richt de Aandacht?

  • sep 2014
  • Desiree Rosier
  • 1471

Na het lezen...nee, scannen van de 'soort van samenvatting eerste 2 essays Han'door Mark vanmorgen, bezocht ik de kronkels weer eens. Geweldige statements die ieder op zich voer voor overpeinzing vormen, voor mij, nu, vandaag.

En het valt me op dat ik, nu ik Kairos aan het lezen, ja, echt lezen in alle rust, hoofdstuk voor hoofdstuk en het liefst buiten, met een bijzondere gerichtheid de andere kronkels ouder en nieuw (opnieuw) beschouw op interesse en waarde voor mijn overpeinzingen nu, vandaag.

Ondanks dat ik achter de pc plaatsnam om wat zaken af te ronden, neem ik de tijd om wat ik het afgelopen half uur las en vond even te herkauwen en in 2e instantie meteen te categoriseren op waarde voor mijn project 'boek schrijven'.

Wat gebeurt er hier, nu?

Zoek ik een excuus om iets anders te doen dan wat ik van plan was en is dit gedrag toe te schrijven aan mijn karakter en gewoonten? Of ben ik 'gericht' juist door het aandachtig en stapsgewijs lezen en tot me nemen van 'Kairos, een nieuwe bevlogenheid' van Joke Hermsen en zoek ik aandachtig (en deels onbewuster dan voorheen nog) kansen in artikelen en overpeinzingen van anderen in het proces in aanloop van mijn publicatie, die alleen nog in mijn hoofd bestaat? Is het mijn leeftijd, mijn situatie, uitstelgedrag of iets anders? Grijpbaar of ongrijpbaar?

Een tweede vraag die me in de ziel staart is deze ; hoe kunnen we optimaal gebruik maken van de fenomenen die onze aandacht en energie richten, als ondernemer, werknemer en als nieuwe leider? Ik ben ervan overtuigd dat de inrichting en aankleding van de werkplek zeker ook een rol van betekenis kan spelen. Naast de organisatie van werk en ontmoeting en verbinding. Ervaren (samen) in plaats van beleven, in de soort-van-samenvatting van Mark staat hierover ook iets bijzonders. Ik zal nooit meer zeggen dat ik van Overleven, via Leren Leven naar Beleven ben gegroeid......

Hoe ons brein keuzes maakt is nog steeds onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. En markteers weten als guru's als de beste gebruik te maken van de resultaten die voortvloeien uit die onderzoeken.

Hoe bewust ben jij van de werking van jouw brein? Wat richt jouw aandacht vandaag?

Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.