Partyplanning en groepsbeheer

  • sep 2014
  • Charlotte
  • ·
  • Aangepast sep 2014
  • 2850
Dossier: Communitymanagement

Tijdens een overleg schoot mij een mooie metafoor te binnen voor groepen en groepsbeheer. Het aanmaken en beheren van een groep kan namelijk gelinkt worden aan het organiseren en geven van een feestje. Met deze metafoor kan het belang van community management benadrukt worden en kan er duidelijk gemaakt worden dat het creëren van een groep (het organiseren van een feestje en het uitnodigen van de mensen) niet de laatste stap is, maar juist het begin.

Bij het organiseren van een feestje bedenk je vooraf wie de doelgroep is en wat het doel, onderwerp en thema van je feestje wordt. Ook bedenk je wie je nog meer gaat betrekken bij het organiseren van je feestje (ofwel de co-hosts van een groep) en of het een invite-only of iedereen-is-welkom feestje wordt.

Zodra al het bovengenoemde bekend is ga je het feestje organiseren en zoek je de aandachtstrekkers, artiesten of kunstobjecten bij elkaar: je maakt dus een groep aan en vult deze (gezamenlijk) met interessante informatie. Je probeert mensen te verleiden om de toegevoegde waarde vinden in het feestje ehh.. groep. Vervolgens stuur je de uitnodigingen naar je doelgroep of gebruik je andere middelen om het feestje onder de aandacht te brengen.

http://www.lipstiq.com/featured/how-to-organize-the-perfect-birthday-party-for-your-friend/

Het feestje kan beginnen, maar zodra de eerste mensen binnen druppelen begint het echte werk pas. Staat de muziek niet te hard? Houdt iedereen zich aan de dresscode? Kan iedereen zijn weg vinden? Misschien hoor je mensen die te luidruchtig zijn of zie je anderen vragend rondkijken. Als organisator van het feest wil je dat iedereen zich op zijn gemak voelt zo lang het feestje duurt en mogelijk verdere opvolging geven nadat het is afgelopen...

Deze metafoor kan nog verder uitgebreid worden, maar wellicht is bovenstaande al genoeg om een leuk verhaal te vertellen en groepsbeheerders te inspireren en activeren.