Build trust, embrace networks, manage complexity

  • aug 2014
  • Mark
  • 1732
Winksels

Wie eenmaal een gele auto heeft gekocht, ziet overal gele auto's rondrijden. Hetzelfde lijkt nu te gebeuren met de netwerkorganisatie. Iedereen heeft het over het verlaten van de Command & Control hiërarchie, het belang van Working Out Loud en Learning Out Loud, het neerzetten van voorbeelden. Kernbegrip daarbij is 'Emergent': Social networks can provide a space to develop new practices. How these tools get used is itself an emergent practice, but if workers are not allowed to practice, nothing will emerge. Is dat niet het equivalent van wat wij Nützungsoffenheit noemen? In ieder geval is Harmonics goed uitgerust om de netwerkorganisatie te helpen vormen.

Je zou gaan geloven dat iedereen overtuigd is van de noodzaak een netwerk te worden. De grote vraag is dan: Wat als je geen gele auto had gekocht, maar een groene? Zou ik dan overal andere berichten zien staan? Of is de netwerkorganisatie eigenlijk het nieuwe grijs: de kleur die iedereen koopt? Ik verwacht eigenlijk van niet - de netwerkorganisatie heeft trekken van een hype. Teveel mensen zie ik overtuigd zijn van hetzelfde 'nieuwe' verhaal. Het zal vast nog even duren voor het stof is gaan liggen en we kunnen zien wat zich daadwerkelijk gevormd heeft.

Het mantra van deze auteur, 'Build trust, embrace networks, manage complexity', klinkt mij net iets te simpel in de oren. Neem alleen al het eerste deel Build trust - is vertrouwen niet iets wat je van oudsher geschonken krijgt? Hoe kun je het 'bouwen'? Kom je dan niet in de valkuil van de roep naar meer transparantie, waarvan Byung-Chul Han, onze denker van de tweede leesavond van de Leesclub voor Optinisten, meent dat meer transparantie juist het failliet van vertrouwen betekent?

Kortom: in de goede oude traditie van Winkwaves stel ik graag vragen bij de kleur van de auto die we zelf hebben gekocht. Niet alle auto's hoeven geel te zijn. Als ze maar wel rijden op Harmonics.

Build trust, embrace networks, manage complexity

http://www.jarche.com/2014/07/build-trust-embra...