Social Now: de meerwaarde van de mens

  • apr 2014
  • Charlotte
  • 1475
Winksels

Vorige week werd het Social now congres voor het eerst in Amsterdam georganiseerd. Naast verschillende sprekers kwamen twaalf partijen in actie om hun sociale intranet te presenteren met allen dezelfde fictieve organisatie Cablinc als input voor hun verhaal. Het was interessant om twee dagen lang een kijkje te mogen nemen in de keukens van onze (internationale) buren. Wat mij opviel aan de presentaties was dat deze een functionele insteek hadden. Het publiek kreeg vooral twaalf verschillende demonstraties van functionaliteiten te zien, waarin de ene partij (nog) handigere features presenteerde dan de ander. De verbinding met mensen en de toegevoegde waarde is daarmee helaas onderbelicht gebleven.

Van alle deelnemende partijen is Twoodo uiteindelijk als winnaar gekozen. Twoodo was verfrissend in hun kijk op en oplossing voor het online samenwerken. Middels het gebruik van hashtags en trefwoorden kan je in hun omgeving makkelijk bijdragen structureren en snel teams of groepen aanmaken, dit doe je door de namen van de betrokken personen te taggen.

De kritische vraag die door het expert-panel aan Twoodo werd gesteld was: is het schaalbaar? Op deze vraag hebben zij nog geen duidelijk antwoord en daardoor bestaat er een grote kans dat het in de praktijk snel onoverzichtelijk wordt, omdat iedereen zijn eigen trefwoorden, teams en groepen zonder enige structuur in groten getale aan zal maken. Hoe deze verfrissende benadering echt toegevoegde waarde zal bieden moet nog door de gebruikers duidelijk gemaakt worden.

Bij de latere partijen die hun tool presenteerde merkte ik dat de telefoon het bij mensen begon te winnen van de spreker en informatie op het grote scherm. Na het zien van verschillende tools, zie je in het algemeen veel overeenkomsten en zelfde insteken. Sommige hebben bepaalde dingen leuk opgelost, slepen met trefwoorden op de tijdlijn zodat je ze snel op je to-do lijst kan zetten of groepen aan maken door alleen maar mensen te @mentionen.

En toen bedacht ik mij opeens, in een 'tool' zoals Excel (of Numbers) zit ook alles. Je kan ongelooflijk veel met Excel en hoeveel mensen hebben dat programma wel niet op hun computer staan? Toch blijft de vraag, wie gebruikt alle, of een paar van de, functionaliteiten nou écht?

Zolang jij als gebruiker geen vertrouwen en beelden hebt in dat het werken met een tool jou kan helpen en toegevoegde waarde heeft, dan zal het jou ook niet overtuigen om het te gaan leren gebruiken. Een tool gaat pas wat betekenen als mensen er het nut van inzien en er wat mee gaan doen. Helemaal niets nieuws voor ons :-). Door de tool op Social Now toch los te presenteren (ook al deden ze een poging het middels een fictieve organisatie te doen), merkte ik dat het bekijken alle buren-presentaties resulteerde in een leegloop van energie. Ik miste de verbinding met mensen en wat de uiteindelijke toegevoegde waarde kan zijn. Dat bepaalde basis elementen voor een sociaal intranet goed moeten werken is duidelijk, maar zonder een verhaal dat aansluit op wat iemand dagelijks doet gaat het een nieuwe gebruiker niet (moeilijk) lukken om zelf in te zien wat hij of zij er mee kan bereiken.

Trefwoorden