Driving Social Business Transformation - Deloitte CIO - WSJ

  • mrt 2014
  • Mark
  • 1
  • 1825
Dossier: Sociale Innovatie

Hoe je het juiste kan zeggen en er toch blijk van kan geven dat je er niets van begrijpt. Deloitte zegt dat organisaties anders ingericht moeten worden. Maar om dan nog steeds over mensen als assets te spreken, is net zo dodelijk als een overheid die het heeft over klanten, en zorginstellingen die praten over cliënten. Je mist de essentie, waarmee alle goede bedoelingen door het putje verdwijnen.

*By providing social tools to employees and strategically re-engineering processes around these tools, CIOs can help create a workplace that mines the expertise, passion, and potential of one of its greatest assets—its people—and reshapes knowledge management.*

Het verhaal doet me erg denken aan intelligent design versus de evolutieleer. We denken sociale processen op voorhand te kunnen ontwerpen, terwijl we waarschijnlijk niets anders kunnen dan de context sturen. Teleurstellend voor wie, zoals de auteur van het stuk, gelooft dat de Chief Information Officer (over honderd jaar waarschijnlijk net zo exotisch als chief Sitting Bull) speciaal gekwalificeerd is dankzij zijn ervaring in leiderschap en technologie, voor "redesigning business processes in ways that harness the power of social tools." Hoopgevend echter voor wie gelooft dat mensen zelf in staat zijn hun (samen)leven in te richten.

Driving Social Business Transformation - Deloitte CIO - WSJ

http://deloitte.wsj.com/cio/2014/01/23/driving-...

Reacties

één reactie, 25 maart 2014
  • Aangepast op 25 maart 2014

    Haha, ik voel met je mee. Alsof "mensen aan een tool moeten wennen". Veel bedrijven hebben moeite met het loslaten. Immers de pyramide van een bedrijf ademt "control" en "permissie" uit en gaat niet uit van hoe "organisch" dingen ontstaan. In plaats van sturen zou men moeten reageren en de juiste tools ter beschikking stellen waarom gevraagd wordt. Toch begrijp ik het wel. Inmiddels onderdeel van 9000 man groot bedrijf. Uiteindelijk wordt het gedrag volledig bepaald door de juristen. Dat lijkt wat vergezocht maar veel valt terug te voeren naar de angst voor een rechtzaak en als gevolg daarvan reputatie en business schade. Het vergt wat lef van hetzelfde leiderschap dat ook strak in het harnas zit van de ...... je raadt het al.... aandeelhouders. Zie dit betoog van Deloitte om aan te sluiten by de laggards wereld en niet de leaders wereld van jou. ;-)