Gary Hamel: Reinventing the Technology of Human Accomplishment | Management Innovation eXchange

 • mrt 2014
 • Mark
 • 1
 • 1961
 • 2
Winksels

Een prikkelende en waardevolle 15 minuten durende videopresentatie van Gary Hamel, een management goeroe van de 21ste eeuw, met een verhaal dat prachtig aansluit op het verhaal van Winkwaves. Het begint al met zijn stelling dat de enige organisaties die geschikt zijn voor de toekomst, ook geschikt moeten zijn voor mensen. Vervolgens stelt hij dat management de belangrijkste uitvinding is geweest van de afgelopen 100 jaar, en dat deze uitvinding niet primair gericht was op mensen, maar op machines: hoe krijg je mensen in het gareel van de machine? Door van management een recente uitvinding te maken, creëert hij ruimte om management ook te veranderen. En dat is hard nodig, betoogt Hamel. Hij ziet drie uitdagingen voor moderne organisaties:

How do you create a company:

 1. That changes as fast as change itself;
 2. Where Innovation is the work of everybody, every day and everywhere;
 3. Where people bring their gifts of their creativity and passion?

Een van de antwoorden ziet hij bij een Indiaas bedrijf met "Reversed accountability". Dat bedrijf plaatst de werknemer voor de klant, en ook voor de manager. Alles draait hier om 'het dagelijks werk', waar de innovatie moet gebeuren. Ik krijg kriebels van de accountability in dit verhaal (het lijkt mij teveel op communistische afrekenpraktijken, die we van China, Cambodja en de Sovjet-Unie kennen), maar het schept in ieder geval de ruimte voor de gedachte dat het anders kan. En voor het gebruik van het woord reversed, zoals bijvoorbeeld in Reversed Engagement.

Gary Hamel: Reinventing the Technology of Human Accomplishment | Management Innovation eXchange

http://www.managementexchange.com/video/gary-ha...

Reacties

één reactie, 30 maart 2014
 • Mooie quotes die ik hier ook even voor mezelf samenvat:

  • De centrale begrippen in het nieuwe organiseren volgens Hamel die Mark ook al uitlichtte: wees adaptief (want de veranderingen waar je als organisatie mee te maken hebt zijn - voor het eerst in de historie - exponentieel), innovatief (want er zijn geen (kennis)drempels meer voor nieuwe spelers) en engaging (om medewerkers en andere mensen rond de organisatie te verleiden hun creativiteit en oplossend vermogen in te zetten voor de doelen van de organisatie)
  • Het beste voorbeeld voor organisaties is het web, organisaties zouden de eigenschappen van het web moeten adopteren (letterlijke quote "bake them into your organisation"): "Open, flexibel, samenwerkend en meritocratisch"