Activeren members

 • mrt 2014
 • Julia
 • 7
 • 2301
 • 1
Dossier: Communitymanagement

Verschillende mensen die ik over Enterprise Social Media spreek (ook in andere organisaties dan Air France- KLM), zien nog niet de meerwaarde in van deze platforms. De vraag 'what is in it for me?' blijft voor hen onbeantwoord.

Volgens literatuur gebruiken afdelingen en groepen ESM op verschillende manieren. Volgens mij zit de crux in het persoonlijk laten zien waar het probleem zit (vb. een afdeling die verspreide locaties heeft, moet face-to-face meeten om de hele afdeling te spreken) en hoe een ESM dit kan oplossen (het creëren van conversaties, delen van documenten en het houden van online meetings ipv alleen face-to-face), zodat iedereen ESM op zijn/ haar eigen manier kan gebruiken. Heeft iemand hier al ervaring mee? Of heeft iemand hier gedachten over?

Reacties

7 reacties, meest recent: 4 april 2014
 • Heeft iemand al ervaring met gamification in het actief houden/ maken van gebruikers? Heeft iemand hier ideeën over?

  Bijvoorbeeld scoreboards van de contributions, of de meest actieve leden belonen etc.

 • Hallo Julia,

  Ik denk dat andere platformbeheerders je hier vast een aantal goede tips over kunnen geven.

  Heb je al eens geprobeerd je bijdrage te tippen aan het Nachtcafe? Wellicht komt het zo beter onder de aandacht en krijg je nog wat nuttige tips.

  Daarnaast kunnen onze consultants hier je misschien nog wat meer over vertellen en is dit een onderwerp wat ik op mijn lijstje ga zetten voor onderwerpen voor een webinar.

  Dank je voor je bijdrage!

 • Hallo Julia,

  wij hebben bij ALD Automotive (actief gebruiker van Harmonics) een dag(deel) van de samenwerking georganiseerd die bol stond van de gaming elementen

  Feitelijk hebben we in een dagdeel de gehele organisatie op het platform gekregen, inclusief basistraining en ingevuld profiel.

  Zie hiervoor ook: klik

  Ik vertel je hier graag meer over. Op 8 mei zitten we sowieso bij jullie om hier alles over te vertellen

 • Hi Julia,

  Leuke vraag en levert zo te zien ook leuke antwoorden op!

  Bij ons zou een 'game-achtige' aanpak vooralsnog niet werken. Wij zijn een relatief kleine organisatie (80 man) met vooral veel beleidsmedewerkers ('professionals') die erg gericht zijn op de inhoud van hun werk (stukken schrijven, overleg voeren met collega's, leden en stakeholders etc.). Ik denk dat gezien de focus van de mensen (inhoud-inhoud-inhoud) een speelse aanpak contraproductief zou zijn.

  Bij ons (wij zijn net gestart met Harmonics) ligt de uitdaging er vooral in te laten zien hoe die samenwerking je inhoudelijk verder kan helpen, waardoor het niet 'naast je gewone werk' komt, maar je juist helpt je gewone werk makkelijker, sneller en beter te doen. Hoe we dat precies doen, zijn we nog niet helemaal uit. We gaan wel voor een geleidelijk groeimodel waarin de 'early adopters' succeservaringen opdoen en delen, zodat het via de onderlinge kruisbestuiving en via het management (niet geheel onbelangrijk) duidelijk wordt dat dit veel toegevoegde waarde heeft voor je dagelijks werk.

  Succes in je zoektocht!

 • @Bas; dank, ik ben benieuwd naar de verborgen prijs; hoe jullie dit hebben geintegreerd en wat dit inhield.

  @Marieke; dat is zeker een uitdaging. De persoonlijke meerwaarde laten zien voor medewerkers is volgens mij ook de crux!

 • Ik blijf altijd moeite hebben met de vraag 'What's in it for me'. De eerste grote verandering met iets van social media is het aangaan van de verbinding, begrijpen dat de meerwaarde niet ligt in het simpele 'what's in it for me', maar in 'what's in it for us'. Ik denk dat een te sterke focus op het 'Me' gedeelte nu juist maakt dat mensen sceptisch blijven. Want vanuit mijn eigen beperkte perspectief is het mailen bijvoorbeeld vaak nog best een effectieve strategie. Activeren van leden zit dus misschien wel juist in het continu tonen welke waarde jij hebt voor de ander (en de ander voor jou). Proberen mensen met elkaar te verbinden is waarschijnlijk de beste manier om mensen actief op het platform aan de slag te krijgen.