Dossier: Werkplek 2020

#Werkplek 2020 (persoonlijk verslag van de bijeenkomst)

  • mrt 2014
  • José van Denderen
  • 1115

<geluiden van een station> Mind the GAP!

Met deze geluiden trad ik de zaal binnen in de Caballerofabriek in Den Haag. Ik had me aangemeld voor de bijeenkomst van Winkwaves +8. Alles was wat ik niet had verwacht; geen rijen stoelen, geen helder licht, geen duidelijk beeld wat er stond te gebeuren.

Maar: luid stationsgeluid, muziek, diffuus licht; met als gelukt effect dat iedere aanwezige uit de "comfortzone" was.

Bij aankomst kreeg ik een flyer met daarop afgebeeld een plattegrond van een metrolijn met stations. Ieder station stond voor een workshop.

Na het welkom door René, sprak een niet zichtbare persoon tot ons. Ik dacht via een bandje, maar begreep later van Charlotte dat de professor zich bevond achter een gordijn. Ook hier weer toch een "lichte paniek" van de aanwezigen, want normaal richt je je tot de spreker maar die was nu niet zichtbaar. Dus: waar kijk je dan? om je heen, naar elkaar, naar je voeten.... Vooral als je het verhaal niet helemaal meer kunt volgen, maar hier spreek ik vooral namens mezelf. Voorzover ik het wel heb kunnen volgen: het ging over de wet van Moore!

Ik koos voor de workshops: ...aan mijn betrokkenheid bij werk & collega's... en ...aan mijn creativiteit & innovatieve slagkracht.

De 1e workshop (..aan mijn betrokkenheid bij werk & collega's) werd begeleid door 2 studenten van de TU Delft. Verrassend en vrij van enige remmingen gingen zij los wat er in 2020 op onze werkplek technisch allemaal zou kunnen en hoe we dat kunnen inzetten om toch betrokken te blijven bij collega's en werk als je niet iedere dag allemaal van 9-5 op kantoor bent. En wij gingen mee los, allerlei ideeën borrelden op: koffie drinken via verschillende apparaten icm Skype, idem voor de borrel, plantjes die via kleuren aangeven in welke 'mood' je bent etc. etc.

De 2e workshop (...aan mijn creativiteit & innovatieve slagkracht) hier wisselde de deelnemers vooral uit: hoe wordt ik creatief gestimuleerd (bijv. maken van reizen) en als ik dat kan inzetten om af en toe een creatieve prikkel kan krijgen om mijn werk beter te kunnen doen.

Aan het eind hebben we met alle deelnemers een "Ganzebord-spel" gemaakt, ik heb begrepen dat dit in een of andere vorm op "wij van winkwaves" ter beschikking komt.

Geïnspireerd door de gesprekken ging ik weer huiswaarts. Ik merk aan mezelf dat mij nog steeds ideeën in het hoofd schieten over hoe we "in de toekomst" kunnen werken.

Hoe we dit moeten vertalen naar werkvormen binnen onze organisatie, dat blijft natuurlijk lastig. Maar ik realiseer me ook dat wij nog aan het begin staan! Dus er is "werk aan de winkel", maar ik merk ook dat steeds meer collega's langzaam de eerste stappen gaan zetten, dus ik ben hoopvol.

Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.