Bepalen wij eigenlijk zelf wel hoe de toekomst er uitziet? Een verkenning van de vrije wil en de werkplek in 2020

  • feb 2014
  • Milou Reiche
  • ·
  • Aangepast feb 2014
  • 1778
Dossier: Werkplek 2020

Het filosoferen over en het voorspellen van de Werkplek in 2020 impliceert een toekomst die wordt gevormd door de mens. Klinkt plausibel toch? Dat deed het, totdat vrolijk gekleurde wereldbeelden van mens-technologie verhoudingen - uit een (new) media studies verleden - dit beeld weer verstoorden.

In een notendop? Onder andere de heren Latour, McLuhan en Williams bieden tezamen een prachtig palet aan waarheden wanneer het aankomt op het aanwijzen van een 'actor' in die mens-technologie vete. Ze komen daarentegen niet geheel overeen, en of die waarheid de werkelijkheid weer is? Dat kan natuurlijk ook niet zwart op wit gesteld worden.

Het verkennen van de vrije wil
Een inzicht die niet mag ontbreken in deze smeltkroes van abstractie biedt filosoof Bas Haring in een college van de Universiteit van Nederland over de vrije wil. Een vrije wil die volgens Haring alles weer van dien heeft met het invullen van een ongewisse toekomst. En die ongewisse toekomst, ja, daar hebben we die Werkplek in 2020 weer. Om het cirkeltje rond te maken hier de hersenkraker: bepalen wij eigenlijk zelf wel hoe de toekomst er uitziet? Oordeel zelf.

Mocht je door de bomen de werkplek in 2020 niet meer kunnen zien? Laat je dan verrassen door Verdieping +8.

http://www.universiteitvannederland.nl/college/...