Dossier: Werkplek 2020

Mark Zuckerberg's theory of privacy - The Washington Post

  • feb 2014
  • Mark
  • 923

Interessant om te weten hoe Mark Zuckerberg tegen het digitale leven aankijkt. Op basis van een eerste inhoudsanalyse van Zuckerberg's uitspraken in de afgelopen 10 jaar, komt de auteur tot 3 principes van Zuckerberg:

  1. Information wants to be shared
  2. Privacy must be overcome
  3. Control is the new privacy

Het zijn interessante ontwerpprincipes, waar bijvoorbeeld McKinsey, waar alle emails inmiddels intern openbaar is, al in de praktijk mee aan de slag is gegaan. Ook ons eigen Harmonics is op deze wijze in te zetten.

Leiden de principes echter ook tot een prettige werkplek? Zoals een sterke focus op geld leidt tot een nog grotere focus op geld, zo kan volgens mij een focus op controle leiden tot steeds meer behoefte aan controle. Waarmee we in een low-trust society verzeild raken, met alle nadelen van dien. Dus vraag ik me af of controle echt is waarmee we bezig willen zijn. Als we echter niet met controle bezig willen zijn, waar blijft dan de privacy? Daar horen we Facebook en andere big data grazers dan weer niet over...

En hoe zit het eigenlijk met het eerste principe. Wil informatie gedeeld worden? Wie informatie meme-achtige eigenschappen toedicht, kan volmondig 'Ja' zeggen. Wie denkt dat informatie enige betrokkenheid van mensen veronderstelt, komt er niet zo makkelijk van af. Dan gaat het toch echt over de vraag: Welke informatie wil gedeeld worden? Waarmee het een politieke vraag wordt.

Wat betekenen de principes van Zuckerberg kortom voor de werkplek van de toekomst? Moeten we alles delen en privacy inruilen voor controle?

Mark Zuckerberg's theory of privacy - The Washington Post

Mark Zuckerberg’s theory of privacy - The Washington Post

http://www.washingtonpost.com/lifestyle/style/m...

Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.