Winksels

De tandemrun; Aan de slag met Harmonics (dl 1)

  • feb 2014
  • Mark
  • ·
  • Aangepast feb 2014
  • 1328

Met een sociaal intranet gaan dingen anders dan voorheen. Voorbij zijn de tijden dat één afdeling verantwoordelijk is voor alle content. Voorbij zijn de tijden dat content plaatsen een ingewikkelde handeling is. Een sociaal intranet, gemaakt met Harmonics, gaat echter verder dan enkel een intranet dat door iedereen gevuld en gebruikt kan worden. Met Harmonics beloven we namelijk niet alleen een compleet intranet, maar ook een intranet dat gericht is op optimaal samenwerken. Onze begeleiding tijdens de start is hier volledig op gericht. In de komende weken lichten we in een reeks posts onze aanpak toe. Vandaag starten we met een klein uitstapje naar het dierenrijk.

De weg van de mieren

Groot was de opwinding toen rond 2000 kon worden vastgesteld dat niet alleen mensen onderwijzers kenden. Ook sommige mierensoorten kennen het principe waarbij de een zich moeite getroost ten koste van zichzelf om een ander iets bij te brengen. Het betreft hier de tandemrun, een onderwijsmethode die mooi aansluit op onze aanpak om de overgang naar Harmonics te begeleiden.

In haar boek Animal Wise beschrijft Virginia Morell een wetenschappelijk experiment waarbij een mierennest expres kapot gemaakt wordt en een nieuw mierennest verderop al klaar staat om bewoond te worden. Verkenners die het nieuwe mierennest vinden, onderzoeken eerst uitgebreid of het nest voldoet aan de eisen. Vervolgens lopen ze terug richting het oude nest. Zodra ze een medeverkenner tegenkomen, begint de tandemrun. De eerste verkenner leert de andere verkenner hoe zij de weg moet vinden naar het nieuwe mierennest. De lerende mier loopt achter de onderwijzer aan en duwt steeds tegen haar aan, op het moment dat ze de weg geleerd heeft. Als ze eenmaal bij het nieuwe nest gearriveerd zijn, keren ze beide terug om andere verkenners de weg te leren. Dit gaat zo door tot een kritische grens bereikt is. Dan keren alle verkenners terug en zetten ze de overige mieren op hun rug. Deze worden op deze wijze naar het nieuwe nest gedragen, hetgeen zo'n drie keer zo snel gaat als de tandemrun.

De tandemrun bestaat uit drie stappen:

  • De verkenning van de nieuwe omgeving
  • Het leren van de weg aan anderen
  • De overgang naar de nieuwe omgeving

Hoe groot de verschillen ook mogen zijn tussen mensen en mieren, en tussen mierennesten en intranetten, deze drie stappen hanteren wij ook bij de begeleiding van de implementatie van een Harmonics intranet. Dus beginnen we in de volgende blogpost met de vraag: Waaraan moet het nieuwe intranet voldoen om vertrouwd te worden door de verkenners?

Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.