Huizen, Huiskamers en Harmonics

  • nov 2013
  • Charlotte
  • ·
  • Aangepast dec 2013
  • 3
  • 2032
Winksels

Nutzungsoffenheit is een term die redelijk vaak door Winkwaves gebruikt wordt om de visie en waarde van Harmonics te beschrijven (kijk voor meer informatie hier en hier). Tot nu toe hebben we in het Nederlands nog geen goede vertaling voor het woord kunnen vinden, maar een letterlijke vertaling zou gebruiksvrij- of openheid* zijn.

Als consultant bij Winkwaves vind ik het erg interessant en leuk om te zien hoe iedere organisatie zijn eigen nutzung met Harmonics invult. Wel moet ik moet bekennen dat de Duitse term blijft schuren en bij veel gesprekken flink wat wenkbrauwactiviteit teweeg brengt. Om die reden deel ik graag een metafoor die laatst door Mark genoemd werd en eigenlijk heel erg mooi weergeeft wat nutzungoffenheit is, hoe Harmonics daarop aansluit en hoe mensen daar weer verschillende invulling aan kunnen geven.

Ontwerpen voor nutzungsoffenheit

Wanneer een architect een ontwerp van een huis maakt heeft hij of zij de mogelijkheid om te bepalen hoe de omgeving ingedeeld wordt en wat voor gebruik hij in de ingedeelde ruimtes voor zich ziet. De architect kan een ontwerp maken waarin weinig vrijheid aan de toekomstige bewoners gelaten wordt om in de omgeving iets anders te doen dan datgene waar de architect voor ontworpen heeft.

Als voorbeeld kan er aan een ontwerp van een huis met twee verdiepingen gedacht worden. In het ontwerp bevinden de woonkamer en keuken zich op de begane grond en bevinden de slaap- en badkamer zich op de eerste verdieping. Als bewoner is het in zo een ontwerp erg lastig om zonder al te veel aanpassingen de woonkamer boven te plaatsten en de badkamer beneden.

Natuurlijk zijn er goede redenen te bedenken waarom er vaak voor een bepaalde indeling gekozen wordt, maar een architect zou ook een ontwerp kunnen maken waarin de uiteindelijke bewoners meer vrijheid en ruimte hebben om zelf te bepalen hoe zij de ruimte op basis van hun behoeften willen invullen en gebruiken, ofwel, een ontwerp voor nutzungsoffenheit.

In een ontwerp voor nutzungsoffenheit zullen bepaalde elementen 'vast' staan, denk aan de hal of de voordeur, maar verder kunnen de bewoners zelf bepalen waar de woonkamer geplaatst wordt en of dit überhaupt wel een woonkamer moet zijn.

Harmonics en nutzungsoffenheit

Het nutzungsoffenheit-ontwerp van een huis kan in grote lijnen vergeleken worden met Harmonics. Binnen Harmonics staan bepaalde elementen vast, zoals de structuur van het menu, de profielpagina's en de functionaliteiten. Voor de rest wordt het vooral aan de gebruiker overgelaten om te bepalen waar de omgeving voor ingezet wordt en hoe deze ingericht wordt.

De ene organisatie zet Harmonics in als een sociaal intranet, terwijl de andere organisatie het gebruikt als samenwerkingsomgeving voor projecten. Bij de één is de wie-is-wie of expertfinder het belangrijkste en bij de ander staat juist het samenwerken aan documenten centraal. Naast de organisatorische invulling van de omgeving kan iedere gebruiker met Harmonics ook zelf ruimtes creëren door groepen aan te maken en deze naar behoefte verder in te vullen. Dit kunnen groepen zijn waarin samengewerkt wordt aan projecten, waarin feesten voorbereid worden of waarin een afdeling zichzelf organiseert. De beheerders van groepen kunnen als aanvulling ook een persoonlijke sfeer neerzetten door zelf de muren te verven en er posters op te hangen. Dit kan gedaan worden door een entree pagina te gebruiken en deze met CSS en plaatjes naar wens in te vullen.

Het betrekken van de mensen

Een ontwerp voor nutzungsoffenheit, zoals Harmonics, biedt gebruikers meer vrijheid om de omgeving in te zetten zoals zij dat het liefste willen. Deze vrijheid brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee en dit kan door iedere gebruiker weer anders ervaren worden. Het kan voorkomen dat niet alle gebruikers meteen al duidelijke beelden hebben of en hoe de omgeving voor hen waardevol kan zijn. Om aansluiting te vinden bij alle gebruikers is het belangrijk dat communitymanagers, projectgroepen en andere betrokkenen hier rekening mee houden en op zoek gaan naar verschillende manieren en voorbeelden om deze groep te inspireren.

*Mocht je een Duits-onderbouwde-lezer zijn en een betere vertaling weten, schroom dan niet om deze kennis in een reactie op de blogpost met ons te delen :-)

Reacties

3 reacties, meest recent: 24 november 2013
  • Aangepast op 21 november 2013

    Overigens bestaan er in bedrijven twee benaderingen om de inrichting vorm te geven. Top down en bottom up. Bottom up is het geheel vrije eindresultaat van de dynamiek van een groep unieke individuen. Top Down is de bewuste of onbewuste structuur die die zelfde groep mensen nastreeft door zich te verbinden aan de bedrijfsdoelstelling. Ik kom beide tegen en beide hebben ook een bestaansrecht. Een extra complicatie is dat top down methode meestal diverse dwarsdoorsneden kent waarvan er slecht een fysiek kan zijn en de rest virtueel moet worden vorm gegeven.