Over veranderen, drijfveren en sociale dynamieken

  • nov 2013
  • Rene
  • ·
  • Aangepast feb 2014
  • 1
  • 1817
Winksels

Wat kunnen sociaal intranet managers leren van een filosoof? Rob Wijnberg schreef deze week een interessante artikel over wat mensen drijft en weerhoudt bij het veranderen van de wereld om hen heen: "Waarom zien we de problemen wel, maar weten we niet wat we eraan kunnen doen? Waarom zijn we, op papier althans, nog nooit zozeer in staat geweest om de wereld vooruit te helpen (de gemiddelde westerling is hoger opgeleid, rijker en mobieler dan ooit) en hebben we toch het gevoel machteloos tegenover diezelfde wereld te staan?"

Het interessante is dat zijn hele betoog ook heel leerzaam is voor sociaal intranetmanagers: De implementatie van een sociaal intranet wordt ook waardevoller als je het gaat zien als "meer dan een tool", als je het ziet als een veranderende, zich ontwikkelende (nieuwe) manier van (samen)werken en elkaar versterken. En daarmee lopen veel van onze klanten juist ook tegen allemaal 'verander vragen' aan. Dit artikel geeft hier prachtige inzichten en houvast. Zoals Rob schrijft hoopvol: "mensen onderschatten hun eigen invloed". Benieuwd hoe jullie dit stuk zien in relatie tot de veranderingen waar je in je eigen organisatie mee bezig bent?

En nu? - De Correspondent

https://decorrespondent.nl/360/en-nu/1691272440...

Voortdurend verschijnt onder artikelen op De Correspondent die ene vraag: En nu? Oftewel: Wat kun...

Reacties

één reactie, 22 november 2013
  • Mooi stuk.

    En misschien helemaal platgeslagen ook een pleidooi voor het bij elkaar zetten van mensen die met elkaar een klik hebben. Vooral bij veranderingsprocessen waarbij er een kritische meute klaar staat om je te be- of veroordelen, is het vasthouden van energie met een groep heel belangrijk.