Social Media Is a Narcissism Enabler - Room for Debate - NYTimes.com

  • sep 2013
  • Mark
  • 1888
Winksels

Een interessant thema, dat aansluit op het onderzoek dat wij hebben laten uitvoeren naar de relatie tussen introvert/extravert: wat is de relatie tussen narcisme en het gebruik van sociale media? Met onder meer een link naar een research paper over How Narcissism Differs On Facebook And Twitter. Het lijkt erop dat jongeren die het nodig hebben zich superieur te voelen, graag gebruik maken van Twitter. En zij die zich graag aan blikken blootstellen dan weer naar Facebook gaan. En dat dit bij volwassenen net andersom is.

Als het medium de message is, ben ik het even kwijt. Vanuit Nutzungsoffenheit en het sociale gedacht echter volstrekt logisch: het medium maakt een veelheid aan realisaties mogelijk, de mensen activeren een van de vormen. De vraag naar het verschil tussen Twitter en Facebook gaat dan over 'actualisaties'. En gegeven de immense populaties die rondzwermen op beide platformen, zijn er vast meerdere actualisaties van mogelijkheden (oftewel 'culturen').

Eigenlijk komt het er dus op neer:

  1. Narcisten willen graag gezien worden.
  2. Op sociale media kan men zichzelf makkelijk zichtbaar maken, of althans die illusie koesteren.
  3. Narcisten maken graag en veel gebruik van sociale media.

Voor de hand liggend in het publieke domein, maar nu ook onderbouwd. Hoe anders is dit voor het gebruik van sociale media als onderdeel van samenwerken en kennisdelen? Iemand zin in een afstudeerscriptie?

Social Media Is a Narcissism Enabler - NYTimes.com

http://www.nytimes.com/roomfordebate/2013/09/23...