Wat waren we ook weer aan het doen?

  • jul 2013
  • Mark
  • 1
  • 2281
Winksels

Een heerlijk interview van Marja Pruis (*fan-alert*) met Maxim Februari (*fan-alert*) over de toekomst van de wereld en dan onder meer de rol van internet daarin. Met zeer prikkelende uitspraken over het belang van het recht op internet ("het nieuwe continent"):

  1. "Ik wil geen staatstoezicht, ik wil rechten voor het individu, zeggenschap voor dat individu. Als je een nieuw land inricht zeg je toch ook niet: we gaan niet iets doen aan staatsinrichting, want dat ziet er zo wantrouwend uit.’"
  2. "Bij ontwerp van software moet je goeie juristen betrekken."
  3. "Iedereen is argwanend ten opzichte van overheden, ik denk dat we veel argwanender moeten zijn ten opzichte van het bedrijfsleven. Je doet je kind niet op school zonder dat je weet dat er medezeggenschap is geregeld. Maar je zet wel je privé-leven op Facebook zonder invloed te hebben op wat er gebeurt met je gegevens."

Ook verder in het interview blijkt Maxim Februari een man naar mijn hart. In de woorden van Marja Pruis: [...] de kern van wat Februari bezighoudt: de toenemende discrepantie tussen regelgeving, organisaties, systemen en datgene waartoe die ooit in het leven waren geroepen. De vraag kortom naar waar het ooit allemaal om is begonnen.

Zo kan ik nog wel even verder gaan met citeren, maar lees vooral het interview zelf.

Afstudeerstage voor rechtenstudent

De belangrijkste take-away van dit interview vind ik, als ontwerper van Harmonics, zijn stelling dat we goede juristen moeten betrekken bij het ontwerpen van software. Ik zou het geweldig vinden om te beginnen met een afstudeerder die ons helpt na te denken over de juridische aspecten van zeggenschap in Harmonics. Het is een perspectief dat, zacht gezegd, mij niet van nature is gegeven. Wat zijn jullie gedachten hieromtrent?

De pagina die u zocht bestaat niet (404)

http://www.groene.nl/2013/29/wat-waren-we-ook-w...

Reacties

één reactie, 25 juli 2013
  • Ik word hier erg blij van (en je kent mijn liefde voor juristen ;) Het roept bij mij gelijk ideeën op over 'de nieuwe ondernemingsraad' bijvoorbeeld. Als je - zoals ook in het interview toe wordt opgeroepen - teruggaat naar de oorsprong waarvoor de OR in het leven is geroepen, kunnen veel van de oorspronkelijke gedachten en drijfveren op heel andere manieren invulling gegeven worden dankzij social business software als Harmonics.