Over nut en onzin van een knoppencursus

  • okt 2012
  • Mark
  • ·
  • Aangepast okt 2013
  • 1
  • 2504
Winksels

Als iedereen met Facebook en Twitter kan werken, waarom zou je dan bij de introductie van een sociaal intranet je medewerkers moeten trainen? Aan de hand van twee tegenovergestelde visies delen we onze visie op het fenomeen van 'de knoppencursus'.

1. Your New Social Intranet Requires New Social Training

Ik ben geen fan van het generieke generatiedenken. Maar veranderde culturele omstandigheden veranderen natuurlijk wel hoe mensen omgaan met de wereld. Waarschijnlijk is het zo'n Nature-Nurture ding. Is het de omgeving? Is het de biologie? De waarheid ligt natuurlijk ergens in de wisselwerking tussen beide.

Een lange inleiding om het bespreken van een blogpost over de noodzaak van training voor het gebruik van een sociaal intranet te rechtvaardigen. In deze post wordt per generatie beargumenteerd waarom een training nodig is. De Millenials worden misschien wel te persoonlijk met de CEO, Babyboomers hebben de neiging social media struisvogels te zijn en Gen-X-ers accepteren met moeite de toegevoegde waarde van social media voor het zakelijke verkeer.

2. The Zero-Overhead Principle

Het artikel staat op gespannen voet met een pleidooi van een andere blogger, over Building For The Enterprise — The Zero Overhead Principle. Hierin staat juist het idee centraal dat moderne software zo eenvoudig moet zijn dat iedereen er mee kan werken zonder training. Want als iedereen met Facebook vertrouwd is, dan is het toch van den zotte dat je een training nodig hebt voor je zakelijke activiteiten? "Our products had to teach the user as they went along. In essence, we were really just building enterprise products with a consumer mindset."

Knoppencursus of social media training

Werknemers zitten niet te wachten op 'weer een tool erbij'. Dat is de gedachte achter het Zero Overhead Principe. Als we de werknemer bij de hand nemen, dan stapt hij/zij echter wel over en leert gaandeweg de voordelen van de nieuwe omgeving. We overwinnen de weerstand door het 'leuk' te maken. De social training aanpak wil ons daarentegen vooraf bekeren. Als wij duidelijk maken wat het voor je kan betekenen, dan ga je niet alleen vanzelf aan de slag, maar ga je de middelen ook op de voor jou meest geschikte manier gebruiken. In beide aanpakken zitten waardevolle elementen. Ja, sociale media moeten ook op de werkvloer makkelijk te leren zijn. Ja, het is belangrijk dat vooroordelen over sociale media op de werkvloer weggenomen worden.

Is de vraag die aan deze beide artikelen vooraf gaat, echter niet interessanter? Waarom steken mensen wel veel energie en tijd in het verwerven van de vaardigheden om met Facebook aan de slag te gaan, aan het ontwerp waarvan naar mijn idee geen Zero Overhead Principe ten grondslag ligt? Waarom vinden steeds meer generaties hun weg op Facebook? Omdat Facebook belangrijk gemaakt is. Door je tijd- en leeftijdgenoten. Door de media. Dat is dan ook misschien wel de belangrijke toegevoegde waarde van een training. Een signaal dat het OK is dat je tijd besteedt aan de nieuwe omgeving. Als mensen die ertoe doen, dat keer op keer benadrukken, dan gaan mensen die online omgeving voor kennisdeling en samenwerking heus gebruiken. Tenzij het echt geen waarde toevoegt aan hun dagelijks werk. Maar dan helpt geen enkele training, online of offline.

Reacties

één reactie, 28 oktober 2012
  • Helemaal mee eens Mark! Bij Facebook hebben de mensen kennelijk zelf motivatie gevonden om een profiel aan te maken en zich daarin te verdiepen. Het gaat dus om mensen te motiveren om zich erin te verdiepen.Dat gezegd hebbende, zo gebruiksvriendelijk is Facebook nou ook weer niet. Hoeveel berichten en fotos ik voorbij zie vliegen die niet voor mijn ogen bedoeld waren...