De revival van het trefwoord

 • jun 2012
 • Mark
 • ·
 • Aangepast okt 2013
 • 1
 • 2378
Winksels

Trefwoorden (of tags) krijgen een revival op kenniscafé. In 2005/2006 geloofden velen, waaronder wij, in het walhalla van de tag cloud: iedereen zou aan alles wat hij/zij deed, trefwoorden toekennen en dankzij deze trefwoorden zou alles met alles op een semantisch zinvolle wijze met elkaar verbonden worden. Del.icio.us toonde ons utopia.

Onze eerste interface op de voorloper van Winkwaves Kenniscafé stelde de tagcloud dan ook centraal in de navigatie. En we bouwden zelfs een tag cloud generator voor designers die een tag cloud in hun voorstellen moesten integreren.

Toen kwam de teleurstelling. Wat informatiespecialisten over de hele wereld al lang wisten: het is niet zo makkelijk om goede trefwoorden te kiezen. Hoe meer mensen aanhaakten op Web2.0, hoe armer de kwaliteit van trefwoorden werd. Tot op het niveau dat wij ze grotendeels uit de interface wegsneden. Ja, we vragen er nog om bij het aanmaken van kronkels. Ja, bij het bladeren staan ze nog centraal en bij het zoeken staan ze ook nog. Maar waar tags eens het uithangbord vormden van Web 2.0, zijn ze nu, niet alleen bij ons maar ook elders, verworden tot onopvallende labels van de inhoud. Alleen op Twitter vervullen de #tags nog de glansrol van weleer. De hoogste tijd dus om weer eens fris naar trefwoorden te kijken. Welke rol kunnen zij vervullen wanneer het gaat om samenwerken en kennisdelen?

Lijmen met tags

De belofte van tagging was en is dat informatie uit vele bronnen en van vele mensen eenvoudig bij elkaar gebracht kan worden. Dit principe wordt, zo bleek tijdens het interview dat we hadden voor Intranetmagazine.nl, op het intranet van de Provincie Utrecht actief ingezet om mensen, microblogs en artikelen aan elkaar te koppelen. Geïnspireerd door dit voorbeeld en gedreven door de vraag van onder meer Energiedirect.nl om berichten van medewerkers te kunnen verrijken met de juiste zoektermen, gaan we trefwoorden weer prominenter maken binnen Winkwaves Kenniscafé. Als mensen het lastig vinden om trefwoorden toe te kennen, zijn er twee strategieën:

 1. Je maakt trefwoorden minder belangrijk.
 2. Je vraagt de hulp van iedereen bij het toekennen van trefwoorden.

De eerste strategie hebben we nu 2 jaar gevolgd, maar voelt inmiddels toch als dat we het kind met het badwater hebben weggegooid. Dus gaan we nu de tweede strategie proberen: een vlucht naar voren. Iedereen kan straks alles van iedereen 'betrefwoorden' in het kenniscafé. Het ontwerp hebben we gemaakt. Het bouwen begint zodra de huidige release live gezet is. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.

P.S. Wil je nu al je eigen trefwoorden aan deze kronkel toevoegen, dan zul je voor nu nog even je toevlucht moeten nemen tot de reacties. Maar ik hoor ze graag!

Reacties

één reactie, 28 juni 2012
 • Bedankt voor het toevoegen van deze kronkel, ik denk dat de mogelijkheid om als lezer ook een trefwoord toe te voegen bij zal dragen aan makkelijker terugvinden van de content. Tijdens het lezen moest ik aan een term denken die in de antropologie wordt gebruikt, namelijk ‘discourse’ of ‘shaping discourse’.

  • "Discourse: a social language created by particular cultural conditions at a particular time and place, and it expresses a particular way of understanding human experience. It refers to very specific patterns of language that tell us something about the person speaking the language, the culture that that person is part of, the network of social institutions that the person caught up in, and even frequently the most basic assumptions that the person holds." (Bijv. "scholars interested in discourse point to those small differences in language that allow us to tell the difference between a scientist and a lawyer, or a journalist and pimp.")

  Iedere organisatie heeft een andere cultuur, taal en manier van communiceren, daarnaast geldt voor de individuen in een organisatie dat zij verschillende achtergronden hebben en die met zich meedragen. Dit maakt dat de interpretaties van (en betekenisgeving aan) geschreven tekst per persoon kan variëren. Om die reden is het volgens mij ook lastig om trefwoorden te bedenken die matchen met de discourse van de organisatie.

  Door de nieuwe aanpassing zal dit denk ik makkelijker worden, omdat er van meerdere mensen input komt.. Misschien is het nog een idee dat de schrijver van het artikel een melding krijgt zodra er een trefwoord wordt toegevoegd :).