The New World of Work - Microsofts visie versus Winkwaves

 • apr 2012
 • Rene
 • ·
 • Aangepast dec 2013
 • 1
 • 3024
Winksels

In 2005 schreef toenmalig Microsoft topman Bill Gates deze later beroemd geworden whitepaper over "het nieuwe werken", dat volgens velen een belangrijke trigger is geweest om het denken over het nieuwe werken op de agenda's van organisaties te krijgen.

Vandaag heb ik het stuk eens gelezen (voor het eerst moet ik bekennen) en eens tegen de whitepapers aangehouden die wij van Winkwaves indertijd schreven (nog altijd te vinden in het archief op http://winkwaves.com/geleerd).

En wat valt me dan op als ik het wereldbeeld van Microsoft's visie uit dit artikel vergelijk met de visie van Winkwaves?

 • Bill Gates schreef: Industry analysts estimate that information workers spend up to 30 percent of their working day just looking for data they need. All the time people spend tracking down information, managing and organizing documents, and making sure their teams have the data they need, could be much better spent on analysis, collaboration, insight and other work that adds value.
 • Wij van Winkwaves zijn ook gestart vanuit de gedachte dat mensen veel te veel tijd kwijt waren om informatie te vinden. Wij noemden dat toen "goed gereedschap voor kenniswerkers". Waarmee we een vergelijkbaar startpunt hadden (alleen een wat kleinere installed base en merknaam natuurlijk ;)

Even verder:

 • Bill Gates schreef: At Microsoft, we believe that the key to helping businesses become more agile and productive in the global economy is to empower individual workers -- giving them tools that improve efficiency and enable them to focus on the highest-value work. And a new generation of software is an important ingredient in making this happen.
 • Wij van Winkwaves geloven ook dat organisaties meer "agile" moeten worden om duurzaam te overleven. Wij schreven in 2005 ook dat je daar "soloware" voor nodig had (titel van ons toenmalige whitepaper: "soloware is de nieuwe groupware"). En de eindzin van Bill, daar geloven wij inderdaad ook in, dat "een nieuwe generatie software een belangrijk ingredient is". Edoch, het grote verschil is dat Microsoft vervolgens in haar visie volledig focust op "efficiëncy", op "informatieverwerking", zeg maar het informatiemanagementdenken van de jaren '90. Daar waar wij van Winkwaves (ook in onze toenmalige whitepapers al) juist het pad van software voor het "verbinden van mensen, samen leren, communities, versterken van identiteit en ondersteunen van practice" kozen.

Wat ik heel aardig vind om te merken, is dat je nu, 7 jaar later, dit precies terugziet als het verschil tussen MS Sharepoint (als belangrijkste software die MS heeft ontwikkeld om invulling te geven aan dit "nieuwe werken" gedachtengoed) en het Winkwaves Kenniscafe (de software die Wij van Winkwaves bieden om invulling te geven aan ons gedachtengoed). In Sharepoint zie je inderdaad precies de filosofie terug die Bill Gates in zijn whitepaper schreef, een rationeel, functioneel en informatieverwerkend stuk gereedschap. En ik merk dat steeds meer mensen die Kenniscafé écht ervaren merken dat het Kenniscafé qua functionaliteiten misschien overlap vertoont met Sharepoint, maar inderdaad nét anders voelt en daardoor uiteindelijk nét tot andere effecten voor samenwerking, verbondenheid en "the new world of work" leidt. En alles op een rijtje zettend, zijn dat nou nét de effecten waarvan wij geloven dat die organisaties leniger, toekomstbestendiger, en natuurlijk: menselijker maken. Social is geen functionaliteit, het is een wereldbeeld.

Your request has been blocked. This could be due to several reasons.

http://www.microsoft.com/mscorp/execmail/2005/0...

In an e-mail to customers, Microsoft's chairman and chief software architect describes the compan...

Reacties

één reactie, 15 april 2012
 • Hi René,
  Prachtige analyse!!! In mijn woorden:

  We hebben allemaal (Microsoft,winkwaves en ook PMtD) hetzelfde startpunt, mensen empoweren (helpen meer verantwoordelijkheid te nemen) zodat de organisatie productiever en meer wendbaar wordt. People Make the Difference niet waar :-)

  Het verschil zit inderdaad in de manier om dat te realiseren. Ga je uit van de maakbare wereld ( het van bovenaf met rigide tools managen) of daadwerkelijk mensen de ruimte geven zelf die verantwoordelijkheid vanuit vakmanschap in te vullen, daarbij ondersteund door tools die ook deze ruimte bieden.

  Ik geloof dat de spanning die jij benoemt tevens een mooi thema is: controle vs vertrouwen of maakbaar vs chaos of sharepoint vs winkwaves of .......

  Gaan we op een frisser tijdstip nog eens over nadenken :-)