The Living Company: Hoe je oud kunt worden

 • dec 2011
 • Mark
 • ·
 • Aangepast dec 2013
 • 1
 • 1506
 • 1
Winksels

Waarom is de gemiddelde levensduur van een bedrijf slechts 12 1/2 jaar? Waarom zijn er van de grote organisaties slechts weinigen echt oud? Wat onderscheidt de 'oudjes' van de rest? Met die vragen ging Shell in de jaren 80 al aan de slag, en recentelijk zijn hun inzichten bevestigd in meer wetenschappelijk gefundeerd onderzoek.

De Living Company heeft vier zaken gemeen:

 1. Sensitivity to the environment represents a company's ability to learn and adapt.
 2. Cohesion and identity, it is now clear, are aspects of a company's innate ability to build a community and a persona for itself.
 3. Tolerance and its corollary, decentralization, are both symptoms of a company's awareness of ecology: its ability to build constructive relationships with other entities, within and out-side itself.
 4. And I now think of conservative financing as one element in a very critical corporate attribute: the ability to govern its own growth and evolution effectively.

Interessant is de evolutionaire insteek: Like all organisms, the living company exists primarily for its own survival and improvement: to fulfill its potential and to become as great as it can be.

De visie van Winkwaves

Wij van Winkwaves denken dat de opkomst van sociale media op de werkvloer kan helpen om als organisatie ouder te worden. Met sociale media open je als het ware de silo's waarin organisaties veranderd zijn, waardoor de organisatie sensitiever voor de omgeving wordt. Door het brede gesprek te stimuleren, ben je in staat de identiteit en samenhang van de organisatie als geheel te versterken. En met sociale media kun je eenvoudiger mensen met elkaar verbinden, over tijd, plaats en organisatie heen. Als je intranet zelf althans open is en niet ook weer een silo. Mocht dat het geval zijn, dan helpen wij je graag verder. Met een Winkwaves Kenniscafé. Onder het motto:

Winkwaves Kenniscafé. Voor wie oud wil worden.

Mee eens? Of gaan we wat kort door de bocht?

The Living Company: Hoe je oud kunt worden

404. Page Not Found - Bloomberg

http://www.businessweek.com/chapter/degeus.htm

Unfortunately, this page does not exist. Please check your URL.

Reacties

één reactie, 5 december 2011
 • Ook het werkje van Jim Collins, "From Good to Great" is een onderhoudend stukje proza waarom sommige bedrijven succesvol zijn en anderen niet. Leiderschap, leiderschap, leiderschap. Ook in de sociale media wereld is dat voor mij HET thema.

Trefwoorden