Industrie

ABN AMRO Visie op Industrie

 • aug 2011
 • Rene
 • 2
 • 3218
 • Alle leden mogen wijzigen

Sectorrapporten van ABN AMRO over de industriële sector.

Mooie quotes:

 • Nederlandse werknemer bewierookt: Waar komt nou toch het idee vandaan dat je in Nederland helemaal niet meer zou kunnen produceren, wie heeft dat verzonnen? Een Nederlandse afgestudeerde MTS’er kan pas na twee of drie jaar werkervaring volwaardig meedraaien in een bedrijf als Brabant Alucast International. En de studenten die in Duitsland met een diploma de technische-schoolpoort uitlopen, kunnen al vanaf dag één meekomen in de Duitse vestiging van Alucast. Maar tegelijkertijd heeft Wolters de mentaliteit van de Nederlandse werknemer bewierookt: ‘Als ze zich hebben ingewerkt, dan zijn het ook zeer waardevolle krachten. Ze kunnen op de werkvloer bijvoorbeeld in geld denken, wat erg goed is voor het rationeel functioneren van een bedrijf. Nergens in de wereld heeft de werknemer zo’n ondernemende mentaliteit als hier. Wat te denken van die Alucast-medewerker die sceptisch had gestaan tegenover de komst van robots, in 1996, maar uiteindelijk op eigen initiatief een handleiding had geschreven voor zijn collega robotoperators, zó concreet en helder, dat die, uiteraard geactualiseerd, nog steeds in gebruik is. Die actieve, mee- denkende houding van de Nederlandse werknemer compenseert zijn relatief hogere loonkosten. Eén Nederlander aan een gietmachine doet voor Alucast wat twee of drie Tsjechen doen. Met het minste personeel wordt in Nederland de meeste toegevoegde waarde geproduceerd (aldus Rindert Wolters, CEO Brabant Alucast International)
 • In handel: "Invloed van internet op ontwikkeling van businessmodellen neemt toe"
 • Metaalbewerking: "Onderlinge samenwerking biedt voordelen", "Hierbij gaat het niet alleen om samenwerking met leveranciers of afnemers, maar ook onderling. Door gebruik te maken van elkaars specialisme en productiecapaciteit kunnen de efficiency en innovatieve kwaliteiten worden verhoogd en de markt worden verbreed"
 • Rubber- en kunststofproductenindustrie: Omdat de overheid kort op innovatiesubsidies, wordt het beoogde traject echter vertraagd. ABN AMRO vindt dat samenwerking - en dan niet alleen door de keten heen, maar ook onderling - meer dan ooit van belang is.

En in de versie van 2010 (nog redelijk relevant als ik het zo lees):

 • Strategie die in NL niet meer werkt is "Heel hoge volumes tegen lage prijzen" (want dan is China sterker). Nederland heeft gezonde sector met kansen voor toekomst als focus op toegevoegde waarde middels creativiteit, innovatie, snelheid, kwaliteit en natuurlijk duurzaamheid.
 • Van Oostenrijk: “Typisch Nederlandse ondernemingen koppelen vindingrijkheid aan sterke handelsgeest. Van de Nederlandse productie in onze sector wordt 60% geëxporteerd. De instelling is: als we een product kunnen verkopen, dan maken we het ook gewoon. Innovatie is daarom heel erg belangrijk. Onze sector is er goed in: we zitten in de top 3 van 58 sectoren. Een goede ondernemer stimuleert werknemers uit alle lagen om mee te denken. Niet alleen productontwikkelaars en de mensen van research en development zijn met innovatie bezig. "

Reacties

Trefwoorden

Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.