Bekijk de Noorderlicht-aflevering 'Wat is wetenschap?' - YouTube

 • aug 2011
 • Rene
 • 2109
Voor iedereen

Gister nog weer eens dit interessante interview met Bruno Latour bekeken. Het is lastig de rijkheid van zijn toelichting kort samen te vatten, maar bij deze wat (weinig rijpe vooral groene) aantekeningen:

 • Latour: "Ontdekken" is slechte omschrijving van wetenschap. Gaat meer om "construeren" van feiten. "de constructie van feiten is een collectief proces. Wie geisoleerd werkt bouwt alleen dromen en gevoelens, geen feiten."
 • Latour: "Een wetenschapper mobilises things into society."
 • Vraag: Zijn objecten zoals een kristal wat ze zijn, onafhankelijk van wat je er over zegt? Latour: "Als kristallen onafhankelijk zouden zijn zouden ze niet hier in het museum liggen, dan zouden ze onzichtbaar in de grond liggen. Wetenschappers halen ze uit de grond en gaan er mee aan de slag, ze beschrijven, vergelijken ze met andere objecten, etc. We plaatsen "feiten" in een sociale omgeving van de (wetenschappelijke) practices, musea, labs, ... (letterlijk zeg hij dat de kristallen "mobilised, socialised, presented, made coherent" worden)"
 • Vraag: maar buiten bevriest water toch net zo goed bij 0 graden als in het lab? Latour: je breidt het lab uit naar buiten, en daar heb je een hele wetenschappelijke praktijk voor nodig van congressen hoe je kunt ijken, industrie om instrumenten te maken, ijken, etc. om zo'n meting op meerdere plaatsen te kunnen doen. Zo'n simpel feit wordt dus ook "socialised en mobilised"
 • Vraag: maar nu is het dus "waarheid" dat water bij 0 graden bevriest? Latour: it is now a stabilised fact within the network that nobody pays attention to until it becomes relevant again..."
 • Latour: objectieve kennis mogelijk, gebeurt elke dag in wetenschappelijke laboratoria. De vraag is: hoe? Objectieve kennis wordt gecreëerd. De oude notie was dat je als wetenschapper objectief kon kijken, maar dat is achterhaalt: de hele practice eromheen maakt dat objectiviteit een resultaat is, het is een product zoals een boerderij melk produceert.
 • "het is geen interessante manier om wetenschap te beschrijven als "steeds dichter bij de waarheid komen". Het resultaat van een onderzoek kan objectief of waar zijn, maar het gaat mij om het proces om daar te komen".
 • Wetenschap is beste antropologisch te benoemen: wetenschap is wat ons in staat stelt ons leven aan te passen door in onze interacties nieuwe non human objects in te brengen. Ofwel, wetenschap voegt steeds nieuwe elementen aan ons sociale leven toe.

Bekijk de Noorderlicht-aflevering 'Wat is wetenschap?' - YouTube

http://www.youtube.com/watch?feature=player_emb...

Bekijk de Noorderlicht-aflevering 'Wat is wetenschap?', met Bruno Latour, de Andy Warhol van de w...