Over het gevoel van controle

  • aug 2011
  • Mark
  • 1626
  • 1
Winksels Archief

Heb jij controle over wie je bent en wat je doet? Het antwoord op deze vraag zou wel eens van levensbelang kunnen zijn. Of het nu gaat om langer leven, of om de rellen in Engeland, een mens wordt stukken groter als hij zich meester van de situatie voelt. "You cannot riot on your own. A one-man riot is a tantrum. At some point the bigger crowds confronting the police realise that they are in control."

De moderne mens die zich machteloos voelt is als het verbannen stamlid uit de prehistorie: ten dode opgeschreven en daardoor in staat om buiten de oevers van de samenleving te treden. Wie de revolutie wil voorkomen, moet naast brood en spelen, ook een, hoe klein ook, gevoel van controle bieden aan de anderen.

Wat betekent dit nu voor organisaties? Op welke wijze doen werknemers ertoe? Wat hebben ze onder controle? Hoe kleiner de span of control, des te groter de kans dat ze zich zullen verzetten tegen alles waartoe ze de mogelijkheid hebben. Neem de reacties op een nieuw softwaresysteem. Hoe vaak klinkt er niet: "Het zal mijn tijd wel duren"? Of "Ze hebben weer iets bedacht..."

Wil je de invoering van een nieuw systeem laten slagen, dan moet je beginnen met de vraag: Welke controle krijgen de medewerkers dankzij het nieuwe systeem? Als de enige controle het wel of niet meedoen is, dan kan ik de toekomst van het systeem al voorspellen. Als het ze daarentegen de controle over hun werk helpt vergroten, doordat ze bijvoorbeeld vaker van huis uit kunnen werken, dan zou de toekomst er wel eens anders uit kunnen zien. Ik zeg niet dat controle alles is. Wel dat het iets is wat heel zwaar weegt. Zo blijkt maar weer eens in Engeland.

UK riots: What turns people into looters? - BBC News

http://www.bbc.co.uk/news/magazine-14463452

Many in the UK are reeling after days of images of brazen thefts and wanton damage during the rio...

Trefwoorden