Lenen kennisdelen en samenwerking binnen en tussen organisaties zich voor 'gamification'

  • jul 2011
  • Mark
  • 1
  • 2222
Winksels Archief

Gamification... Bij Winkwaves praten we er al langer over: de integratie van spel-elementen in Winkwaves Kenniscafé om de interactie met de omgeving zelf en met elkaar, te stimuleren.

Vooral Hans is bij ons een verbreider van het concept. Zijn tot voor kort favoriete voorbeeld: http://www.thesixtyone.com/, een muzieksite waar je middels zoektochten gestimuleerd wordt nieuwe muziek te ontdekken en te delen.

Tot nog toe hebben we echter geen spelelementen in Kenniscafé geïntroduceerd. De grote vraag die ik namelijk heb, is of gamification niet een typisch consumentenmarketingtrend is, die in software voor zakelijke toepassingen minstens zoveel mensen afschrikt als stimuleert. Waar de consumentenmarkt draait om individuele voorkeuren en keuzes, merk je dat een organisatie toch meestal software aanschaft waar iedere medewerker vervolgens iets mee moet willen en kunnen doen.

Persoonlijk houd ik niet zo van zegeltjes plakken, punten verdienen en andere externe prikkels om mij te verleiden tot participatie. Ik voel me al snel als een kind gemanipuleerd om dingen te doen waar ik eigenlijk helemaal geen zin in heb. Anderen vergelijken echter nu al het complete werkende leven met een spel: http://visual.ly/adding-play-enterprise.

Ook uit onderzoek dat op dit moment bij ons wordt uitgevoerd door Charlotte van der Laag, blijkt dat deelnemers wel graag 'beloond' willen worden voor de bijdragen die ze doen. Beloond in de vorm van bijvoorbeeld aandacht, bedankjes, reacties. Gamification kan een uitstekende manier zijn om beloningen in een Winkwaves Kenniscafé te integreren.

Hebben jullie ideeën over de acceptatie van gamification op de werkvloer? En dan vooral als het gaat om de integratie van het spelelement in software die in potentie door iedereen gebruikt moet worden. De beste reactie ontvangt een persoonlijke attentie :-)

JeroenMirck.nl » Blog Archive » De Ochtend: Gamification

http://www.jeroenmirck.nl/2011/07/de-ochtend-ga...

De laatste trend op internet heet gamification. Dat gaat niet over op zichzelf staande games, wan...

Reacties

één reactie, 5 augustus 2011
  • Je ziet nu al spelelementen terug komen op zakelijke sites. Kijk maar eens op Yammer en LinkedIn hoe zij je uitdagen om je profiel te vullen (van 25% naar 100%). Zij geven tips, elke keer als je zo'n tip opvolgt krijg je nieuwere en vaak net iets moeilijkere tips. Gamification/serious gaming zal dit decennium onderdeel uitmaken van de ontwikkeling om complexe omgevingen nog toegankelijker te maken. Dus tja, vind je kenniscafé complex? Of eigenlijk, merk je dat de gebruikers van kenniscafé dit tot in volle potentie benutten? Zo niet, denk dan na over hoe je ze (bijvoorbeeld via spelelementen) motiveert om op ontdekkingstocht te gaan. Zie ook mijn blog van bijna een jaar terug over de toekomst van de digitale werkomgeving: http://www.provenpartners.nl/vier-decennia-internet-op-een-rij