Movie : Offret (the sacrifice): waarvoor zou jij je kunnen opofferen?

  • jan 2011
  • Mark
  • 1877
nulnummers

Sinds de eerste keer dat ik de magistrale film Offret/Sacrifice van Tarkovsky uit 1986 zag, ben ik gefascineerd door het idee van het zelfoffer van één persoon om de hele wereld te redden. Tarkovsky maakt er een absoluut offer van, niet ter bevrijding van zijn naasten, zoals Hollywood al snel zou doen, maar ter bevrijding van een wereld die hij zelf grotendeels de rug heeft toegekeerd. 

De film combineert individualiteit met de gemeenschap, zonder het ergens expliciet te benoemen. In Offret offert de hoofdpersoon zijn socialiteit (hij belooft voor eeuwig te zwijgen) op om de mensheid te redden van de nucleaire vernietigingsoorlog die de wereld heeft getroffen. 

Wat mij vooral bezig houdt is de vraag of ik in staat ben mezelf op te offeren voor een groter belang. Om deze vraag te plaatsen in het kader van community management: van iemand een offer vragen lijkt tegenwoordig ongepast. De trend lijkt dat er geen groter belang is dan het eigen belang.  De film van Tarkovsky stelt dit idee ter discussie. Niet door er moralistisch tegenaan te schoppen, maar door een offer te tonen dat niet eenduidig is. Is het uit liefde voor de mensheid? Uit liefde voor de gemeenschap waartoe de hoofdpersoon behoort? Omdat hij nu eenmaal niet anders kan? Het individu versus de gemeenschap - waarvoor zou jij jezelf kunnen wegcijferen en opofferen?

Wie verder wil lezen over de film: http://www.latrobe.edu.au/screeningthepast/firstrelease/fr0301/gmfr12a.htm

MOVIE : OFFRET (The Sacrifice) [1986] - YouTube

http://www.youtube.com/watch?v=k4izcNMy4rY

TITLE : OffretDIRECTOR: Andrei Tarkovskyhttp://www.imdb.com/title/tt0091670/A scene from Andrei T...

Trefwoorden