Als de non met de duivel danst - Trouw

  • jan 2011
  • Irene
  • 861
nulnummers

*Op dit middeleeuwse plein roept het mechanisme van symbolische inversie een sfeer van ontbinding op, waarin de sociale rollen van alledag aan de kaak worden gesteld en zicht op alternatieven wordt geboden. Hier danst de sheriff met de bandiet, de non met de duivel en de gorilla met de mooie meid. Hier wordt niet het maagdelijke maar het hoerige in de vrouw geëerd. Hier komt de andere man naar boven, de tropische mr. Hyde, de bedrieger en de schurk. En hier mag de sloeber van alledag zich als dé samba-expert presenteren.De wet van carnaval is dat er geen regel bestaat, meent Damatta.

De intense beleving van ongedwongenheid en zorgeloosheid slecht niet alleen de sociale barrières maar doet zelfs de grenzen van het ego vervagen en roept een oceanisch gevoel op.

Geen wonder, betoogt Damatta, een individualistisch georiënteerde samenleving die een egalitair uitgangspunt predikt, keert zich op de praalwagen vanzelfsprekend om in aristocratie. De koningen van de carnavalsorganisaties, de krewes, bewegen zich hoog verheven boven het vulgaire volk in de straat. Krewes ademen een exclusieve sfeer uit, een contrasterende wereld van arm en rijk, blank en zwart, anti-Joods en anti-Italiaans. Mardi Gras bevrijdt niet, het ketent eerder. Van eenheid is geen sprake, meent Damatta*

http://www.trouw.nl/krantenarchief/1999/02/15/2...

Cookiewall

Trefwoorden