(1) What is a community manager? - Quora

 • jan 2011
 • claudia
 • 3
 • 1126
nulnummers

Heel 'leuke' foto over community manager. Maar is dat community manager? What is community, what is a group and what is a 'pack'?

Also on 'what is community management' on Quora

http://www.quora.com/What-is-a-community-manager

(1) What is a community manager? - Quora

What is a community manager? - Quora

http://www.quora.com/What-is-a-community-manager

Answer (1 of 15): This is the answer to what a community manager does from a blog post I recently...

Reacties

3 reacties, meest recent: 15 januari 2011
 • Ik zou nimmer op deze wijze als community manager getypeerd willen worden. Je bent geen onderdeel van de groep, maar de boze buitenwacht die de boel in het gareel moet houden. Een machtsverhouding die ik niet als voorbeeld zou willen nemen. Dus wat mij betreft: dit geeft vooral aan wat het niet zou moeten zijn. Maar ik sta open voor argumenten waarom dit wel goed is.

 • Er bestaat tot heden geen online community manager graad, oficiele beroep of richtlijn die zeg wat community manager moet  of niet moet zijn.  Online Community Managers is een beroep die zich defineert met het doen en laten van nu. De post bij Quora is een onderzoek naar wat mensen die zich nu online community managers noemen  en mensen denken en doen.
  Voor een onderzoek er is  noodzaak tot distanciering, anders is het alleen het uiteenzetten van wat je zelf bedenkt.
  Ik ben ook niet gellukkig met het idee van macht, maar dat bestaat in online communities. Het idee van  kleine menselijke organisaties als een 'pak' is  naar voren gebracht door Elias Cannetti in het boek "Crowds and Power" waar hij heeft over hoe mensen zich in kleine groepen organiseren.

 • Dank je voor je reactie, Tammo.  Quora is een community voor vragen en antwoorden. Dat leek me een goede plaats om de vraag te stellen: wat is community management? 

  Verbazingwekkend is dat de antwoorden die ik kreeg inderdaad meer te maken hebben met het rol van de brand 'manager'. Vervolgens heb ik de vraag gesteld - ook op Quora - "What is community management", en "What are the similarities and differences between Social Media Managers, Digital Marketing Managers and Community Managers?"

  De reacties die ik daar kreeg, beginnen - gelukkig - al wat genuanceerder te worden -  kloppen enigzins met wat gebeurt op de arbeidsmarkt. De meerderheid van de vacatures voor community managers zijn voor mensen die de brand bij ( facebook, twitter, e.d.) communities brengen. 

  Mijn verwachting is nog steeds dat de vragen van mijn 'klein quora onderzoek' meer bewegen in de richting van wat ikzelf als community manager begrijp, dat is wat je "primus inter pares" noemde . Zelfs in 'merk' land, de community management 'top down' is volgens velen 'doomed to fail'.

  In het laatste nummer van Wired magazine is een snelle - maar 'to the point'  artikel over sociaal kopen en merken. Volgens hen heeft een merk consumeren met conversatie te maken en de merkbeschermers hebben daar geen controle over. Bij de Quaora-community blijven de antwoorden nog steeds bij het merk hangen, wat mij eigenlijk verbaast.

Trefwoorden