Steeds logischer om veranderingstrajecten met social media te ondersteunen

  • dec 2010
  • Rene
  • 1494
  • 1
Winksels Archief

In de SIOO "Change" van september las ik een interessant eerste verslag van het onderzoek naar "Leiders in cultuurverandering" dat deze maand bij SIOO zal verschijnen. In het onderzoek zijn 16 verandertrajecten onder de loupe genomen, uiteenlopend van KLM/Air France, Albert Heijn tot IND en Politie Amsterdam-Amstelland. 

Een eerste interessante observatie vond ik dat veranderingstrajecten slechts in een paar gevallen geïnitieerd zijn vanwege "de crisis" of andere grote externe drijfveren, maar juist vooral om je als organisatie te kwalificeren voor de toekomst, om je klantwaarde te vergroten of innovatie op gang te brengen. "Kwalificeren voor de toekomst vraagt een goed bewustzijn van de eigen kracht, om vandaar uit de positie te vesterken, een heldere positie te kiezen en een goede verbinding met klanten aan te gaan".

Tweede observatie is dat de verandertrajecten structureel geen "cultuur verandering" worden genoemd, omdat we ons steeds meer realiseren dat "de cultuur" niet maakbaar is. Veel meer gaat het over "waar staan we voor, waar gaan we voor, wat is onze concurrerende kracht, onze maatschappelijke betekenis. Het gaat over waardesystemen, ingesleten gewoontes, samenspel en tegenspel". 

Bij veranderingstrajecten blijkt dan ook grotendeels afscheid genomen te zijn van een focus op "gedragsverandering" en instrumentele interventies als het aanpassen van beloningssystemen en structuurveranderingen. 

Het onderzoek suggereert dat vooral interventies die gaan om betekenisgeving en interactiviteit succesvol(le) verandering op gang brengen: "Weten wat de kracht van een organisatie is en vandaar uit gezamenlijk zoeken naar de beste oplossingen en het versterken van concurrentiekracht".

Wat mij hier vooral in triggert is dat dit naadloos aansluit op onze recente gedachten om het Winkwaves Kenniscafé te positioneren als omgeving om - dankzij social media op een andere manier dan traditioneel mogelijk - met elkaar in gesprek te gaan, juist over genoemde vragen en onderwerpen. In mijn artikel "stand out from the wisdom of the crowd" noem ik dit ook wel het Kraaiennest 2.0". 

SIOO organiseert vanuit verschillende invalshoeken masterclasses over het onderzoek, meer informatie op:

http://www.sioo.nl/sioo_actueel/masterclasses_cultuurverandering

Mooie is dat ze onderaan op deze pagina ook de "cahiers" hebben staan over de verschillende verandertrajecten. Erg mooi leesvoer!

Bekijk het artikel in de Change van September 2010: http://www.sioo.nl/_upload/change/Change_16_september_2010.pdf